"Bij Indeed is het onze missie om mensen aan een job te helpen." Zo begon Nolan Farris, Chief Revenue Officer bij Indeed, de paneldiscussie in het WonderWorks Theater. "Onze strategie is om werkzoekenden meer te betrekken bij het recruitmentproces. We hopen dat ze ooit met één klik een job kunnen krijgen." Voor die visie zijn betrouwbare partnerschappen nodig die naar de toekomst kijken, baanbrekende technologie die voor meer betrokkenheid zorgt en een transparant recruitmentproces dat vertrouwen opbouwt en sollicitanten met allerlei verschillende achtergronden kansen biedt.

Tijdens FutureWorks 2022 sprak Farris met 3 branche-experts en klanten van Indeed: Rajesh Ahuja, SVP en Head of Talent Acquisition bij Infosys; David Scott, EVP en Chief Human Resource Officer bij DISH Network; en Molly Ford, VP of Global Brand Marketing bij Salesforce. Samen praatten ze over de lastigste recruitmentuitdagingen voor hun bedrijf en hoe ze deze met technologie aanpakken.

Farris vertelde het publiek dat hij het recruitmentproces vooral op de volgende 3 gebieden wil verbeteren: content, betrokkenheid en kwaliteit. Dit is wat hij en zijn panelleden te vertellen hadden.

Nolan Farris, Chief Revenue Officer, Indeed

Betere content leidt tot betere nieuwe medewerkers

"Onze werkzoekenden hebben duidelijk laten weten dat ze graag informatie over het loon in een vacature zien", aldus Farris. Volgens gegevens van Indeed reageren werkzoekenden 75% vaker op een functie als het loon in de beschrijving staat. Bedrijven doen er dus goed aan om deze informatie in hun vacatures te zetten. Uit onderzoek van Indeed blijkt ook dat werkzoekenden 75% vaker op een functie solliciteren als het bedrijf bekendstaat om eerlijke lonen.

Als bedrijven een goed loon willen bieden, helpt het om uitgebreide en nauwkeurige gegevens te verzamelen om toekomstig recruitment op te baseren. Ford vertelde het publiek dat Salesforce zich sinds 2015 inzet voor eerlijke lonen. "We hebben onderzoek verricht en ontdekten een kloof", zei ze. "Dankzij ons gegevenssysteem weten we nu dat die loonkloof bestaat en is het onze verantwoordelijkheid om deze te dichten [naarmate we meer nieuwe medewerkers aannemen]."

"We weten allemaal dat het hoog tijd is", aldus Ahuja. "De werkrelatie is gebouwd op vertrouwen en transparantie is heel belangrijk voor vertrouwen." Maar hij realiseerde zich ook dat openheid over lonen gevoelig ligt. "Er zijn interne en juridische uitdagingen, [maar] het is beter als organisaties het initiatief nemen."

Meer betrokkenheid versnelt het recruitmentproces

"We werken er hard aan om werkzoekenden de kans te geven contact te leggen met de werkgevers op ons platform", aldus Farris. "De speed-to-hire in deze sector kan echt beter. Het is een grote verantwoordelijkheid om werkzoekenden sneller aan een job te helpen."

De arbeidsmarkt verandert in deze tijden van pandemie nog steeds, evenals de ideeën over wat een 'goede' kandidaat is. Daarom had Infosys behoefte aan op maat gemaakte technologie om de beste sollicitanten te vinden, aldus Ahuja. "Het recruitmentproces brengt uitdagingen met zich mee die unieke oplossingen vereisen", zei hij. Toen Infosys er achter kwam dat hun chatbot voor de klantendienst veel geavanceerder was dan hun "best wel primitieve Q&A”-chatbot voor recruitment, migreerde het bedrijf de technologie om potentiële medewerkers meer te kunnen betrekken.

"We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe medewerkers", zei Ford. Volgens haar is het recruitmentproces van Salesforce veranderd. Kandidaten hopen niet gewoon dat ze worden gekozen, maar vragen zich af: ‘wil ik hier werken?’ 

"Ik ben er trots op dat mensen laten zien wat ze belangrijk vinden", zei ze. "Tijdens de pandemie zijn werkzoekenden niet alleen maar op zoek naar een job. Ze willen een bedrijf dat echt een bestemming is, dat aansluit bij hun kernwaarden, waar ze het gevoel hebben iets zinvols te doen." Voor Ford draait een recruitmentproces op basis van waarden erom dat men echt begrijpt waarom een kandidaat bij Salesforce wil werken. Met die inzichten kan men voor meer betrokkenheid zorgen en al die nieuwe medewerkers daadwerkelijk vinden.

Soms zorgt de kleinste verandering voor meer betrokkenheid: "We hadden een vacature voor een interne servicetechnicus. Op basis van inzichten [en gegevens] van Indeed wijzigden we twee woorden in de beschrijving en dat zorgde voor veel meer sollicitanten", aldus Scott. Zo konden ze veel sneller een goede kandidaat vinden.

Geschikte sollicitanten dankzij gegevens 

Indeed verbetert nog altijd de matchingtechnologie en screeningsvragen en begrijpt volgens Farris steeds meer "hoe we jou een gekwalificeerde kandidaat kunnen leveren". In 2023 wil het bedrijf in een aantal grote markten het pay-per-click-model (PPC) migreren naar pay-per-started-application- (PPSA) en pay-per-application-modellen (PPA). Indeed heeft deze modellen dit jaar al getest door vragen over harde eisen aan te moedigen. Ook kunnen klanten een niet-gekwalificeerde sollicitant binnen 72 uur afwijzen en een vervanging aanvragen.

Data en technologie kunnen ook worden ingezet om sollicitanten uit gemarginaliseerde community's meer kansen te bieden. Volgens Ford verschuift Salesforce sinds een paar jaar steeds meer naar een inclusief recruitmentproces. "We zoeken in de gegevens van Indeed naar wat vrouwen graag zien in een vacature[tekst]. Welke trefwoorden zien we over het hoofd en op welke manieren zijn onze vacatureteksten onaantrekkelijk voor vrouwen? We kijken ook goed naar de gegevens om te bepalen welke modewoorden we in onze vacatureteksten moeten opnemen." Enkele van die modewoorden zijn 'flexibiliteit' en 'hybride werken'. Een voorbeeld van een woord dat vrouwen niet waarderen, is 'ninja'. "Ik ben geen ninja," zei Ford, "maar ik ben wel goed in mijn werk."

Indeed is een betrouwbare partner die technologie inzet om vacatures te verbeteren. Ook willen we zorgen voor een recruitmentproces dat leidt tot waardevolle betrokkenheid en de juiste nieuwe medewerker. "Uiteindelijk zijn we een pay-for-performance-bedrijf", aldus Farris. "Dat betekent dat we er elke dag voor gaan en voor de juiste beleving en resultaten zorgen."