Hoe, waar en wanneer zullen mensen binnen een jaar werken? Of binnen drie of vijf jaar? Bij Indeed legden we de vraag voor aan meer dan 16.000 werknemers, managers en HR-medewerkers in 11 landen: Australië, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Nederland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Geloven ze bijvoorbeeld dat AI hun eigen werkzekerheid in gevaar brengt? En wat is er volgens hen nodig om beter werk te creëren in de toekomst, zodat ze ook het leven kunnen leiden waar ze van dromen? Ontdek dit, en nog vele andere inzichten in ons recente rapport over ‘De toekomst van werk’. 

Meesten zijn voorbereid op een wereld van verandering  

De afgelopen jaren hebben mensen over de hele wereld in sneltempo ervaren wat het betekent om in een nieuwe realiteit wakker te worden. Corona, inflatie, oorlog, artificiële intelligentie: de ene omwenteling na de andere. Het feit dat mensen zich mentaal leren voorbereiden op uitdagingen helpt hen ook om deze aan te gaan; deze vaststelling ligt in lijn met ons onderzoek naar De toekomst van werk waarin 89% van alle respondenten over de hele wereld zich ‘redelijk’ tot ‘erg voorbereid’ voelen als we hen vragen in welke mate ze zich zullen kunnen aanpassen aan veranderingen binnen hun rol. Voor België komt dit neer op 83% van de werkenden; iets lager dan het internationale gemiddelde, maar wel nog steeds een opmerkelijk hoog cijfer.  

Vaardigheden worden steeds belangrijker 

Uit nader onderzoek blijkt dat de meeste werknemers en managers zich ondersteund voelen door hun werkgever; 2 op de 3 respondenten (65%) om precies te zijn.  

Uit dit rapport blijkt echter dat de vaardigheidskloof steeds groter wordt, en organisaties zich zorgen maken om het feit dat kandidaten niet altijd over de nodige talenten beschikken. Bovendien geven de Belgische respondenten aan dat de vaardigheidskloof de belangrijkste reden is waarom ze denken dat rekrutering de komende vijf jaar moeilijker wordt. 

Conclusie: medewerkers voelen zich ondersteund, maar ontbreken vaak de vaardigheden die vereist zijn om zich voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.   

Opleiding wordt bijgevolg steeds belangrijker, maar wie is hiervoor verantwoordelijk?  

Als we deze vraag aan Belgische werknemers en managers voorleggen, antwoordt 55% dat vooral werkgevers de meeste verantwoordelijkheid dragen om de vaardigheden van hun werknemers te ontwikkelen; 15% vindt dat de verantwoordelijkheid vooral bij de individuele werknemers ligt en 12% ziet dit als de verantwoordelijkheid van de overheid.  

Hoe zorgen we voor de continuïteit van bedrijven en overbruggen we de vaardigheidskloof? In dit rapport lees je hoe verschillende experten hierover denken en organisaties adviseren.  

Onderzoek heeft al aangetoond dat personeelsbestanden met verschillende generaties veel succesvoller zijn dan personeelsbestanden met maar één generatie. Het combineren van de vaardigheden van jonge en meer ervaren werknemers is gewoon slim ondernemen." 

- Elizabeth Isele, oprichter en CEO van het Global Institute for Experienced Entrepreneurship. 

Vooruitgang enkel mogelijk vanuit een groot draagvlak  

61% van alle Belgische respondenten staat uitgesproken positief tegenover veranderingen op de werkvloer. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 34% zich ‘competent’ voelt en 27% ‘voorbereid’ is. Maar anderzijds blijft 26% wel ‘voorzichtig’ en voelt bijna de helft (32%) zich ‘bezorgd’ (13%), ‘onvoorbereid’ (10%) of ‘overweldigd’ (10%).  

Ondanks het vertrouwen in het eigen kunnen, maakt 1 op 3 Belgen zich dus degelijk zorgen; ook dat is belangrijk om mee te nemen in je strategie, omdat verandering pas tot resultaten leidt als mensen zich er ook goed bij voelen. Daarom gaan we in dit rapport dieper in op bepaalde onzekerheden en twijfels die jouw werknemers mogelijk hebben, en hoe je draagvlak creëert bij alle betrokkenen.  

Benieuwd naar tastbare inzichten? Ontdek hoe je technologie inzet om toekomstige uitdagingen binnen rekrutering aan te gaan en je werkrelaties te versterken.  Hieronder is het rapport 'De toekomst van werk: wereldwijd onderzoek 2024' gratis te downloaden.