Tijdens de coronapandemie moesten veel bedrijven de deuren sluiten en medewerkers laten gaan. De werkplek ziet er anders uit dan twee jaar geleden. We werken niet meer standaard op kantoor. Sinds Covid-19 is werken op afstand meer en meer ingeburgerd. Werkgevers ontdekten de voordelen van remote werken en hebben hun beleid hierop aangepast.

Ook werknemers hebben ervaren hoe aangenaam het is om zelf invloed te hebben op waar, wanneer en hoe ze werken. Hun behoefte aan meer flexibiliteit speelt meer en meer een rol in de zoektocht naar een nieuwe job.

Deze ontwikkeling heeft onherroepelijk ook gevolgen voor rekrutering. Volgens Indeed’s Recruitment Trend Rapport 2021 geeft maar liefst 78% van de werkgevers van kmo’s en 84% van de grote ondernemingen aan dat hun manier van rekruteren radicaal is veranderd. Thuiswerk is voor veel werknemers een belangrijke voorwaarde geworden en slechts 7 % van de werknemers wil voltijds terug naar kantoor. Dus als werkgevers aantrekkelijk willen blijven voor talent en kunnen concurreren met andere werkgevers, dan moeten zij hierop inspelen.

Dichter bij elkaar komen

Bij Indeed hebben we vanaf het begin van de pandemie besloten om allemaal thuis te werken, zolang de situatie hiertoe aanleiding gaf. In het begin was dat best spannend, maar al gauw merkten we dat het heel goed mogelijk is om ook op afstand nauw samen te werken aan het versterken van ons werkgeversmerk. Sterker nog, het feit dat we geconfronteerd werden met een fysieke afstand heeft ons geholpen om nog eens extra goed na te denken over wat ons verbindt en hoe we een nog hechter team kunnen worden. Want laten we eerlijk zijn, een sterk werkgeversmerk is natuurlijk veel meer dan gratis snacks en een pingpongtafel.

Hoe zorgt u ervoor dat uw employer brand echt een weerspiegeling is van uw unieke mensen en hun unieke waarden? Het antwoord is eenvoudiger dan u denkt.

Kijk eens goed naar uw Employee Value Proposition

Leg om te beginnen uw Employee Value Proposition (EVP) opnieuw onder de loep. Uw EVP is de belofte die u doet naar huidige en toekomstige medewerkers op de vraag waarom ze nu juist bij uw organisatie zouden willen werken. Het beschrijft hoe u graag gezien wilt worden als werkgever. Een EVP beantwoordt vragen als: wie zijn we, waar staan we voor, wat bieden we onze mensen en wat maakt ons uniek als werkgever? Zaken die hierbij aan de orde komen zijn financiële regelingen, arbeidsvoorwaarden, carrièreperspectieven, bedrijfscultuur en werkomgeving.

Veel meer dan een plek om te werken

U ziet al dat de EVP zich niet beperkt tot een fysieke werkplek. De bedrijfscultuur wordt immers altijd en overal in de organisatie ervaren, of medewerkers nu op kantoor zijn of niet. Kijk nog eens goed naar de cultuur in uw organisatie. Hoe is het ermee gesteld?

Uit onderzoek naar werkgeluk blijkt dat voor werknemers vertrouwen, verbinding, vrijheid en autonomie belangrijke voorwaarden zijn om zich thuis te voelen bij een werkgever. Hoe zit dat bij uw bedrijf? Hoe ervaren medewerkers de sfeer, de samenwerking, de omgeving? Is er voldoende ruimte voor onderling contact, voor groei en het vieren van successen?

Wanneer u een goede beschrijving heeft van uw EVP, bekijk deze dan eens specifiek in het licht van het werken op afstand. Blijft de belofte levend, ook als medewerkers structureel gedeeltelijk of volledig vanuit huis werken? Met andere woorden, geldt uw EVP voor alle medewerkers in elke situatie, ook in een remote of een hybride werkomgeving? 

U heeft zoveel om trots op te zijn

U staat er misschien niet bij stil, maar u heeft de afgelopen jaren vast al bergen verzet. Denk eens terug aan alle inspanningen en investeringen die u heeft gedaan om ervoor te zorgen dat mensen ook in de nieuwe situatie aangenaam en effectief kunnen werken. Heeft u geïnvesteerd in nieuwe technologie, processen aangepast, nieuwe gewoonten geïntroduceerd? Is uw hr-strategie verder ontwikkeld om zo goed mogelijk in te spelen op hybride werkvormen?

U heeft vast en zeker aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat uw organisatie een fijne plek blijft om te werken. En u heeft zich ingespannen om ook in tijden van deze pandemie een inclusieve cultuur te koesteren met ruimte voor eigenheid, diversiteit en welzijn van uw medewerkers. Ga daar niet zomaar aan voorbij. Het zijn stuk voor stuk dingen om trots op te zijn. En het zijn kwaliteiten die u heel goed kunt gebruiken bij het definiëren van uw EVP.

Doe de ‘eendentest’

Laten we nu eens kijken naar uw employer brand. Uw werkgeversmerk is iets anders dan uw belofte of EVP. Uw employer brand of imago geeft weer hoe u door de markt werkelijk gezien wordt als werkgever. Wees u goed bewust van het verschil tussen uw belofte en uw imago, want ze komen lang niet altijd overeen.

Kent u de eendentest? Dit is een krachtige overtuigingstechniek die gebaseerd is op de retorische redenering: “Als het eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het hoogstwaarschijnlijk een eend.” Met uw employer brand werkt het net hetzelfde. Als u altijd en overal op dezelfde manier uw missie, doel, waarden en verhaal uitdraagt, dan zijn mensen eerder geneigd u te geloven. 

Zorg daarom dat uw employer branding consistent is in alles wat u doet. Op de website, vacaturesites en carrièrepagina's, intranet, sociale media, e-mails, berichten en video’s, maar ook in alle acties die u onderneemt.

Want het omgekeerde geldt ook. Is er onduidelijkheid, ruis of inconsistentie in het beeld dat u naar buiten brengt, dan hebben mensen dat in een nanoseconde door. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf dat zich erop beroemt digitalisering te omarmen. Toen er een vacature vrijkwam, boden ze de mogelijkheid de functie remote in te vullen. Toch moesten kandidaten op locatie komen solliciteren, ook al betekende dat soms een reistijd van ruim 2 uur. Hiermee zond de werkgever tegenstrijdige signalen uit en en miste hierdoor veel potentiële kandidaten. De functie bleef dan ook lange tijd openstaan.

Gelukkig hebben de meeste werkgevers dit goed begrepen. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 93% van de werkgevers zegt ook na de pandemie online sollicitatiegesprekken te blijven gebruiken.2 Het is geen tijdelijke oplossing meer, het is een culturele verschuiving. En dat doorstaat de "eendentest".

Neem uw profielen en vacatureteksten onder de loep

Heeft u veranderingen doorgevoerd die gevolgen hebben voor de functies of de gewenste profielen? Zijn er nieuwe voorwaarden, verwachtingen of andere talenten van belang? Of kunt u nieuwe factoren bedenken (denk aan flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken) die kandidaten kunnen overtuigen om voor uw bedrijf en de job te kiezen? Vergeet ze niet op te nemen in uw vacaturetekst, want anders loopt u gegarandeerd veel waardevolle kandidaten mis.

Laat zien wie u bent

Is uw bedrijf een fantastische plek en heeft u (nieuwe) medewerkers heel wat te bieden? Steek het dan niet onder stoelen of banken. Wees trots op uw employer brand en draag het uit waar en wanneer u maar kunt. Natuurlijk doet u dat vanuit hr en rekrutering, maar vergeet vooral uw eigen medewerkers niet. Zij spreken uit ervaring en zijn vaak uw beste ambassadeurs. Daarbovenop hebben ze stuk voor stuk een groot netwerk dat relevant is voor uw employer brand. 

Geef hen alle ruimte om potentiële kandidaten te ontmoeten, verhalen te vertellen, relaties op te bouwen en vragen te beantwoorden. Dat kan fysiek, op rekruteringsevents, maar ook online op uw eigen website, de Indeed Bedrijfspagina, social media en alle andere kanalen waarin uw doelgroepen actief zijn. 

Laat u inspireren door succesvolle werkgevers

Een uniek en overtuigend employer brand. Hoe zet u dat succesvol in de markt? Daarover is online veel nuttige informatie te vinden. En laat u vooral ook inspireren door andere organisaties. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

Verbondenheid en duurzaamheid bij Colruyt Group

Colruyt Group behoorde al meermaals tot de top 10 meest aantrekkelijke werkgevers in België. Dat is iets om trots op te zijn. Op hun pagina Over ons wordt uitgelegd hoe het bedrijf duurzaam meerwaarde wil creëren, onder andere als aantrekkelijke werkgever. Ook in deze video tonen ze hoe ze dit doen en wat hun missie is.

Jezelf zijn bij Bol.com

Op de carrièresite van Bol.com staat voor allerlei verschillende expertises aparte informatie, plus echte verhalen van echte medewerkers. Op de pagina Werken bij  vertellen ze hoe Covid-19 heeft gezorgd voor ingrijpende veranderingen in de manier van werken. En een handige FAQ biedt antwoorden op belangrijke vragen van kandidaten.

Natuurlijk zijn dit voorbeelden van grote bedrijven met gigantische budgetten. Maar het geeft u alvast wat aanknopingspunten en ideeën hoe u het zelf zou kunnen aanpakken. Ga op zoek naar wat bij u past en test of het werkt. Ieder bedrijf is immers uniek op zijn eigen manier. U hoeft niet groot te zijn om op te vallen. Ook als kmo’er heeft u volop kansen om met een sterk werkgeversmerk op te boksen tegen grote werkgevers. 

De arbeidsmarkt is oververhit. Nog nooit stonden er zoveel vacatures open en talent is schaars. Iedereen is op zoek naar de beste kandidaten. Steeds meer werkgevers zoeken en vinden hun nieuwe medewerkers online. Om hen te verleiden en te overtuigen is een krachtig werkgeversmerk belangrijker dan ooit. Ga op zoek naar uw unieke waarde en draag uw employer brand uit waar en wanneer u maar kunt. Dan vindt u vast en zeker het talent dat bij u past.

Veel succes! 


1,2 Onderzoek van Indeed, n=1100 (VS)