Employer branding is een hot topic bij werkgevers en arbeidsbemiddelaars. Wat betekent de term employer branding eigenlijk? Is het alleen voor grote bekende werkgevers? Ontdek 4 manieren om ook als kmo-werkgever top of mind te worden bij talent.

Wat is employer branding?

Het werkgeversmerk (employer brand) is vergelijkbaar met het consumentenmerk (consumer brand). Waar consumer branding zich richt op het bouwen van een reputatie voor producten, richt employer branding zich op de werkplek. Consumer branding heeft als doel klanten te winnen, employer branding richt zich op het aantrekken en binden van goede medewerkers.

Opboksen tegen de reuzen?

Grote organisaties als AB InBev, Telenet en KBC Groep hebben vaak enorme bedragen beschikbaar voor employer branding. Ze hebben professionele marketing- en HR-teams om hun werkgeversmerk vorm te geven en uit te dragen. Ze delen content over hun bedrijfscultuur en laten via allerlei online en offline kanalen zien wat de voordelen zijn om bij hen te werken. Potentiële kandidaten kunnen op social media, in video’s, blogs, op de website en bij derde partijen – zoals de Indeed Bedrijfspagina’s – lezen, horen en ervaren hoe het is om bij deze organisaties te werken.

Unique Selling Points voor een kmo

Toch is employer branding niet exclusief voorbestemd voor grote organisaties. Ook als u geen budget heeft voor een employer brand specialist, kunt u gebruik maken van dezelfde slimme tools en technieken die zij inzetten. U bent als werkgever minstens zo aantrekkelijk als grote, bekende organisaties. Een kleiner bedrijf heeft immers zijn eigen, unieke eigenschappen waarom werknemers er graag werken. Ga op zoek naar uw Unique Selling Points (USP’s) en maak zet deze in bij uw employer branding. We noemen een paar aspecten waarin een kleinere werkgever groots kan zijn.

#1 Medewerkers hebben een directe invloed op de business

Veel mensen willen juist liever niet voor een grote organisatie werken. Zij willen snel kunnen schakelen en rechtstreeks invloed hebben op de resultaten van het bedrijf waarvoor ze werken. Bij kleinere bedrijven hebben medewerkers vaak een hechte band, ze werken nauw samen aan een gezamenlijk doel en zetten tastbare resultaten neer. What you see is what you get: men weet wat men aan elkaar heeft. En dat is een belangrijk voordeel in een wereld die bol staat van de holle frasen en gelikte marketingcampagnes. Authenticiteit is een enorm krachtig middel als het gaat om employer branding.

#2 Medewerkers hebben meer vrijheid om dingen uit te proberen

Een ander groot voordeel van het werken in een kmo is dat u meer rollen kunt vervullen met verschillende verantwoordelijkheden. De functies zijn vaak wat breder, waardoor medewerkers de kans krijgen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Veel office-managers trekken ook hr-taken naar zich toe en de junior sales medewerker zou wel eens een kei in social media advertising kunnen zijn. Laat deze voorbeelden van groei en ontwikkeling zien op uw Indeed Bedrijfspagina en op social media. Laat uw medewerkers vertellen over de kansen die ze hebben gekregen en wat het hen heeft gebracht.

#3 Kleine werkgevers zijn persoonlijk en uniek

Grote bedrijven hebben grotere budgetten beschikbaar voor uitjes, bonussen en luxe-geschenken, maar u kunt iets speciaals bieden door een persoonlijke benadering. Dit kan op veel meer manieren dan u zou denken. Bij Torfs krijgen medewerkers bijvoorbeeld een "foertdagske": een extra verlofdag waarop ze niet moeten komen en eens helemaal aan zichzelf mogen denken. En IT-bedrijf EASI zet volop in op werknemersparticipatie door werknemers de mogelijkheid te geven aandeelhouder van het bedrijf te worden. Kijk wat uw bedrijf uniek maakt en hoe u dit kunt inzetten in de beleving van uw kandidaten en medewerkers.

#4 Lokale werkgevers hebben een sterke reputatie

Voor veel mensen is het loon allang niet meer de belangrijkste drijfveer om ergens te werken. Ze zijn op zoek naar zingeving en maatschappelijke relevantie. Dat hoeft geen groots en meeslepend ontwikkelingsproject te zijn. Ook kleinschalige initiatieven waarin alle medewerkers zich gezamenlijk inzetten voor een lokaal doel zorgen voor een gevoel van relevantie en saamhorigheid. Onderken het belang van uw lokale reputatie en kijk hoe u iets kunt teruggeven aan de gemeenschap. Bijvoorbeeld door een lokaal fonds, een sponsoractie of vrijwilligerswerk. U stimuleert hiermee de betrokkenheid van uw medewerkers en investeert bovendien in uw reputatie als bedrijf en potentiële werkgever.

Bouw ook als kmo’er aan uw eigen merk

Ga op zoek naar de kracht van uw bedrijf als werkgever. Doe uitgebreid onderzoek naar uw reputatie. Vraag huidige medewerkers hoe het is om voor u te werken. Wat is leuk, hoe is de sfeer, wat zijn de mindere aspecten, waar liggen de uitdagingen? Informeer bij sollicitanten welke indruk zij hebben van uw bedrijf en vraag ook ex-medewerkers hoe het was om bij u te werken. Gebruik al deze informatie als basis voor het bouwen aan uw employer brand. Essentieel hierbij is authenticiteit. Wees eerlijk en geloofwaardig. En vergeet niet ... employer branding is een continu proces, dus blijf schaven en sta altijd open voor input en feedback.

Draag uw werkgeversmerk uit

Employer branding is belangrijk. Laat zien wie u bent als werkgever, altijd en overal. Waar draait het om, wat zijn de waarden, hoe is de cultuur, wie zijn de medewerkers, hoe ziet een werkdag eruit, wat wordt er buiten het werk om gedaan? Kortom, geef potentiële kandidaten een gevoel bij uw bedrijf. Gebruik alle relevante media en kanalen. Uw kantoor, uw website, social media, in de omgeving, kortom overal waar uw doelgroep met u in aanraking kunt komen. Zet verschillende communicatietechnieken in. Vertel verhalen, gebruik video, toon beelden, zet uw medewerkers in. Breng hun boodschap tot leven. Laat zien hoe het echt is om voor uw organisatie te werken. Vertel een eerlijk verhaal. Gebruik geen acteurs en fotomodellen, maar vertel echte verhalen van collega’s van vlees en bloed.

Kmo’ers: laat u zien en horen. Ga uit van uw eigen kracht en straal uit wie u als werkgever echt bent. Op die manier trekt u precies die medewerkers aan die zich thuisvoelen bij de aard en de cultuur van uw bedrijf.