Ondanks de huidige onzekere economische tijden, zijn veel ondernemingen nog steeds veel medewerkers aan het aanwerven, die ze ook nog eens snel nodig hebben. Winkels, fitnesscentra en restaurants zijn weer open en in alle sectoren begint men zich aan te passen aan de huidige situatie. Hierdoor zien we een toenemende vraag naar specifieke functies. Bedrijven die actief zijn in de e-commerce en logistiek hebben het drukker dan ooit en bereiden zich al voor op de kerstaankopen. Andere bedrijven proberen de situatie te benutten om hooggekwalificeerde medewerkers aan te trekken.
In welke bedrijfstak u ook zit, het bestaande rekruteringsdraaiboek zal waarschijnlijk herschreven moeten worden voor de grootste verandering sinds 2020: online rekrutering.
Online rekruteren heeft geholpen bij het beperken van de risico’s op blootstelling aan het coronavirus. Zo konden werkgevers die veel nieuwe mensen nodig hadden kandidaten op een veiligere manier screenen, inplannen en interviewen. Maar liefst 86% van alle ondernemingen gebruikt sindsdien virtuele technologieën om nieuw talent aan te werven, zo blijkt uit een peiling van Gartner uit April 2020 onder hr-leiders.
Nieuwe tool: Indeed Hiring Events
Indeed lanceerde Indeed Hiring Events. Deze nieuwe tool zorgt ervoor dat sollicitatiegesprekken niet per se op een specifieke fysieke locatie moeten doorgaan. Bedrijven kunnen vooraf screeningsvragen instellen om zeker te weten dat alle sollicitanten aan de basiskwalificaties voldoen, sollicitatiegesprekken inplannen en voeren, en meerdere mensen een job aanbieden.
Voordelen van online rekrutering
Dankzij digitale tools en platforms worden gezondheidsrisico's tot een minimum beperkt. Fysieke ontmoetingen, een vanzelfsprekend onderdeel van elke sollicitatieprocedure, zijn praktisch overbodig geworden. Andere voordelen zijn:
- Meer efficiëntie voor kandidaten en rekruteringsprofessionals. Rekruteerders en hiring managers kunnen meer sollicitatiegesprekken voeren met meer kandidaten in minder tijd, waardoor het rekruteringsproces sneller verloopt en potentieel betere resultaten oplevert. Tools als virtuele carrièrebeurzen, online assessments en virtuele proefperiodes helpen werkgevers om sollicitatiegesprekken en de screening van kandidaten efficiënter en grootschalig af te handelen.
- Lagere kosten per aanwerving. Doordat de aanwerving en onboarding van nieuwe medewerkers minder lang duurt, worden de algemene kosten per aanwerving ook lager. Als u bepaalde handmatige taken, zoals het inplannen van sollicitatiegesprekken, weet te automatiseren, zijn rekruteerders minder tijd kwijt.
- Grotere kandidatenpool. Online rekrutering biedt werkgevers de kans ook kandidaten voor tijdelijk werk op afstand, zoals functies in de klantendienst, te overwegen – omdat de gebruikelijke geografische beperkingen geen rol spelen. Als uw callcentermedewerkers van thuis uit kunnen werken, kunt u ook zoeken naar kandidaten die wat verder weg wonen en zo uw talentpool vergroten.
- Minder ghosting. Toen de werkloosheid nog laag was en er nog veel concurrentie was op de arbeidsmarkt, gebeurde het vaak dat sollicitanten niets meer van zich lieten horen (ghosting). Uit een rapport van Indeed uit 2019 bleek dat 83% van de bedrijven weleens had meegemaakt dat kandidaten niet kwamen opdagen bij een sollicitatiegesprek of dat nieuwe medewerkers niet kwamen opdagen op hun eerste werkdag.
Online rekruteringstechnologie kan dit helpen voorkomen door de eerste communicatie (zoals afspraakbevestigingen) tussen sollicitanten, en hiring managers en rekruteerders te automatiseren en stroomlijnen. En doordat online rekrutering kandidaten ook minder tijd en moeite kost, hebben rekruteerders aangegeven nu minder last van ghosting te hebben. (In juni en juli 2020 heeft Indeed een wereldwijd onderzoeksproject uitgevoerd, waarbij 26 rekruteringsprofessionals in de VS, Canada, het VK, Frankrijk en Nederland gevraagd werd hoe de coronacrisis het proces voor de aanwerving van talent veranderd heeft.)
- Betere panels voor sollicitatiegesprekken. In bepaalde gevallen, zeker als het om hogere functies gaat, kan het nodig zijn om meerdere mensen vragen te laten stellen bij een sollicitatiegesprek. Een gevarieerd panel met de meest geschikte personen is gemakkelijker virtueel samen te stellen als iedereen op afstand werkt, en kan bovendien betere resultaten opleveren.
Een paar uitdagingen die onlosmakelijk zijn verbonden met online rekrutering
Welke technologie er ook gebruikt wordt, online rekrutering heeft zo zijn eigen uitdagingen:
- Gebrek aan vertrouwen in beslissingen. Rekruteerders en hiring managers vinden het niet altijd fijn om iemand aan te nemen die ze niet in het echt hebben ontmoet, zelfs als die persoon maar een tijdelijke job krijgt. Uit de interviews die in het kader van het wereldwijde onderzoeksproject van Indeed zijn uitgevoerd, blijkt dat sommige werkgevers het laatste deel van het rekruteringsproces nog steeds face-to-face doen. De meeste rekruteerders zijn het niet gewend om onder dergelijke omstandigheden beslissingen te nemen over nieuwe medewerkers. Daarom zullen ze toch hun angst om een foute beslissing te nemen moeten overwinnen en leren hoe ze kandidaten die ze online hebben gesproken beter kunnen beoordelen.
Omdat mensen vaak niet gewend zijn aan online sollicitatiegesprekken, is het begrijpelijk dat ze bang kunnen zijn om slechte beslissingen te nemen. Bij virtuele communicatie vallen veel non-verbale signalen en andere subtiele signalen weg die een rekruteerder normaal gesproken kunnen helpen bij het evalueren van een kandidaat. Training en oefening kunnen rekruteerders helpen te wennen aan nieuwe communicatiemedia en hen van de nodige vaardigheden voorzien om ook in deze nieuwe situatie vol zelfvertrouwen beslissingen nemen.
- Logistiek. Online rekrutering kan logistieke uitdagingen of beperkingen met zich meebrengen. Hoewel online rekruteren u kan helpen een meer gevarieerde groep kandidaten te bereiken, kan het er ook voor zorgen dat kandidaten die niet over een snelle internetverbinding of de benodigde hardware beschikken, worden uitgesloten. Daarnaast zijn er extra logistieke afwegingen nodig nadat de nieuwe medewerker is aangenomen: bedrijven moeten het onboardingproces voor thuiswerkers aanpassen, de benodigde apparatuur verstrekken en toegang geven tot systemen. Dit zijn allemaal geen onoverkomelijke uitdagingen, maar u moet er wel rekening mee houden in uw planning.
Voor de meesten is online rekrutering een blijvertje
"Vóór de coronacrisis hadden veel rekruteerders en hiring managers nog geen ervaring met online rekrutering en geen echte reden om te vragen om de tools daarvoor" zegt William Tincup, directeur van Recuiting Daily. "Dat veranderde zodra de coronacrisis en de overgang naar thuiswerk hen dwong om online te werken."
“Nu ze bekend zijn met tools voor online rekrutering, willen veel rekruteerders niet meer terug” aldus Tincup. “Wie één keer in een Ferrari heeft gereden, wil niet meer terug naar paard en kar.”