Disclaimer:

We voeren twee wijzigingen door in ons platform om sneller, eenvoudiger en menselijker aan te werven.

Eerst vereenvoudigen we de klantervaring en geven we je meer controle over je budget, door het pay-per-application-prijsmodel (PPA) met ingang van 18 december 2023 af te schaffen. Op 15 januari 2024 worden bestaande vacatures met PPA gepauzeerd. Vervolgens maken we sourcing op Indeed krachtiger dan ooit door de functie Gematchte kandidaten vanaf vandaag te verplaatsen van Gesponsorde Vacatures naar Indeed CV.

Werkgevers kunnen Gesponsorde Vacatures gebruiken om met een minimaal budget kandidaten te bereiken op wereldwijd de nummer 1 vacaturesite. En je kunt Indeed CV gebruiken om te zoeken naar, en nu ook te matchen met, goede kandidaten en ze uitnodigen om te solliciteren.

*Comscore, totaal aantal bezoeken, juni 2023

Door Maggie Hulce

Het is al vijftien jaar geleden dat ik voor een job solliciteerde zonder dat een werkgever mij eerst contacteerde. Er is sindsdien veel veranderd op de arbeidsmarkt, vooral in de afgelopen twee jaar. Daarom wilde ik weten hoe het tegenwoordig nu echt is voor werkzoekenden. 

Ik zocht dit uit met een experiment. Ik maakte een Indeed-profiel met mijn volledige professionele cv en solliciteerde op vijftig vacatures in verschillende sectoren en ervaringsniveaus. Soms solliciteerde ik op meer dan één functie bij hetzelfde bedrijf als het meerdere sollicitatieprocessen aanbood, bijvoorbeeld één met Direct Solliciteren en één met een eigen Applicant Tracking System (ATS).

Het heeft me de ogen geopend. Van 44% van de werkgevers hoorde ik helemaal niets. 30% wees me af, vaak met een onpersoonlijk, automatisch gegenereerd bericht. Niet goed voor mijn ego, maar beter dan helemaal geen reactie. Van 26% kreeg ik gelukkig wel een uitnodiging voor een gesprek. 

Na afloop waren dit mijn drie grootste teleurstellingen:

Ten eerste kostten de ATS-sollicitatieprocessen te veel tijd, gemiddeld zes tot tien minuten. Ik moest steeds een nieuw account maken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna moest ik mijn cv uploaden en een groot deel opnieuw typen vanwege slechte parsing. En daarna moest ik vaak nog eens meerdere pagina's met vragen over gelijke kansen op werk beantwoorden. Met zo'n frustrerend proces begrijp ik waarom Fortune 500-bedrijven tot wel 90% van hun potentiële sollicitanten verliezen. 

Ten tweede waren de vele gebroken links een grote teleurstelling. Ik kreeg bijvoorbeeld via sms een uitnodiging om een sollicitatiegesprek te plannen en kwam telkens op een pagina zonder beschikbare tijdvakken. Toen ik sms'te dat er geen tijdstippen beschikbaar waren, reageerde het systeem dat het me niet begreep. Hoeveel geweldige kandidaten zijn ze door die fout misgelopen?

Tot slot was het heel teleurstellend als ik geen reactie kreeg terwijl ik wist dat ik geschikt was voor de job. Extra frustrerend was een geval waarbij ik een hele persoonlijkheidstest moest invullen voor mijn sollicitatie, om daarna nooit meer iets te horen.  

Een frustrerend proces is slecht voor werkzoekenden én werkgevers

In onze sector weten we al jaren dat een slechte candidate experience een dure fout kan zijn. 72% van de werkzoekenden die op een frustrerend proces stuiten, vertelt anderen hierover[1] en 64% denkt twee keer na voor ze een aankoop doen bij het bedrijf in kwestie. Men zou denken dat werkgevers de candidate experience elk jaar zouden verbeteren om deze negatieve gevolgen te vermijden, maar het tegendeel is waar. 

Het punt is dat werkzoekenden ondanks hun zorgen over een recessie nog altijd veel keuze hebben. Bedrijven met trage rekruteringsprocessen lopen goede kandidaten mis en verspillen ook nog eens veel tijd en geld.

Bij Indeed is het onze missie om het rekruteringsproces eenvoudiger, sneller en menselijker te maken, voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Onze innovaties zijn erop gericht om werkgevers te helpen de medewerkers te vinden die ze nodig hebben en tegelijkertijd te zorgen voor betere kandidaten, een kortere time-to-hire en lagere totale kosten.  

Een breed bereik en meer inzicht in werkzoekenden: hoe Indeed anderen aan nieuwe medewerkers helpt 

Wereldwijd krijgt Indeed nu maandelijks meer dan 300 miljoen unieke bezoekers met 225 miljoen profielen, en we groeien nog steeds[2]. Dankzij ons Netwerk van Vertrouwde Media bereiken we buiten Indeed nog eens 185 miljoen werkzoekenden wereldwijd[3].  

We willen meer inzicht krijgen in werkzoekenden. Daarom kijken we goed naar wat ze op Indeed en ons zusterbedrijf Glassdoor doen terwijl ze bedrijfsreviews lezen, op vacatures solliciteren, assessments doen, op berichten reageren en sollicitatiegesprekken voeren met werkgevers. We krijgen ook meer informatie door de voorkeuren die ze delen. Als werkzoekenden een profiel maken, kunnen ze aangeven in wat voor vacatures ze interesse hebben, bijvoorbeeld de gewenste locatie, het rooster, de functietitel en het loon. Zo verspilt niemand tijd als beide partijen andere verwachtingen hebben.

We blijven ons inzetten voor transparantie

We willen werkzoekenden meer transparantie bieden. Daarom staat bij vacatures op Indeed nu informatie over ploegendiensten, roosters en het loon. Vooral aan loontransparantie hebben werkzoekenden veel behoefte. In een enquête van Indeed zei 65% van de werkzoekenden dat het loon het belangrijkste onderdeel van de vacaturetekst is. Loontransparantie is ook gunstig voor werkgevers, want vacatures die het loon vermelden, ontvangen 30% meer gestarte sollicitaties dan vacatures zonder deze vermelding[4] . Op dit moment staat bij ongeveer 60% van de Amerikaanse vacatures op Indeed informatie over het loon, meestal rechtstreeks afkomstig van werkgevers[5].  

We verbeteren de kandidaatkwaliteit met gestructureerde matches en vaardigheidsevaluaties

We verzamelen gestructureerde gegevens van vacatures en werkzoekenden om de kwaliteit van de matches te verbeteren. Vanaf volgend jaar kunnen werkgevers vacatures van elke vacaturepagina rechtstreeks op Indeed wijzigen om de minimumvereisten, het loon, de locatie en meer informatie te vermelden.

Voor een betere kandidaatkwaliteit sturen we een melding naar werkzoekenden als ze misschien niet over enkele kwalificaties in de vacaturetekst beschikken. Ik kreeg bijvoorbeeld bij een sollicitatie het bericht dat ik mogelijk niet beschikte over de benodigde achtergrond in productie en operationeel management. Daardoor dacht ik twee keer na voordat ik doorging.

Indeed draait ook steeds meer om aanbevelingen in plaats van zoekopdrachten van werkzoekenden. Als werkzoekenden naar de startpagina van Indeed gaan, hoeven ze bijvoorbeeld niet langer naar een vacature te zoeken. In plaats daarvan zien ze een gepersonaliseerde feed met aanbevolen vacatures. Werkgevers ontvangen aanbevelingen voor kandidaten om te contacteren, zowel voor vacatures die op Indeed zijn geplaatst als met onze sourcingtools voor cv's

Tot slot richten we ons op een meer objectief rekruteringsproces op basis van vaardigheden. Indeed heeft een bibliotheek van ruim tweehonderd vaardigheidsassessments, gestructureerde screeningsvragen en meer. Uit ons onderzoek blijkt dat het werkt: als een vacature assessments heeft, gaan er meer kandidaten door naar een sollicitatiegesprek.  

Dankzij automatisering verkorten we de time-to-hire met dezelfde kwaliteit

In 2021 lanceerden we Indeed Hiring Events. Hiermee wordt 70% van de stappen naar het eerste sollicitatiegesprek geautomatiseerd, waaronder de sourcing, screening, planning en communicatie[6] . 

Werkgevers geven vooraf hun eisen voor de functie op en wanneer ze beschikbaar zijn voor een gesprek. Daarna hoeven ze alleen nog maar op die tijdstippen te komen opdagen voor een gesprek met een gekwalificeerde kandidaat. Hierdoor kunnen er al na enkele dagen kandidaten op gesprek komen, in plaats van weken zoals bij een gemiddeld rekruteringsproces het geval is.

We werken hard om het rekruteringsproces te stroomlijnen

De gemiddelde cost-per-hire is € 4.397,29 en minder dan 1% van de geïnteresseerde kandidaten wordt binnen veertig dagen aangenomen[7] . In de gemiddelde rekruteringsfunnel wordt dus veel tijd en geld verspild.  

Met op doelstellingen gebaseerde campagnes verspilt u minder advertentiebudget dankzij bestedingen op basis van rekruteringsdoelen. U kunt een gewenst aantal sollicitaties, cost-per-apply of zelfs een gewenst aantal sollicitatiegesprekken instellen. 

De belangrijkste redenen dat werkzoekenden besluiten om niet te solliciteren, zijn lange sollicitatieprocessen en slechte communicatie. Deze factoren kwam ik zelf ook tegen in mijn experiment. Aan de andere kant ontvangen bedrijven met Direct Solliciteren tot wel vier keer zoveel conversies[8]. 

Tot slot is de handmatige planning van sollicitatiegesprekken een belangrijke reden dat bedrijven geld verspillen en goede kandidaten afhaken. Dit neemt vaak dagen en soms weken in beslag. Deze vertraging kan worden beperkt met een automatisch planningsproces voor werkzoekenden.

Deze veranderingen kunnen al een groot verschil maken, maar bij Indeed blijven we op zoek naar manieren om ons bedrijfsmodel beter af te stemmen op wat werkgevers het belangrijkst vinden: nieuwe medewerkers vinden. Tijdens mijn keynote op het FutureWorks 2022-evenement kondigde ik aan dat Indeed in 2023 ons pay-per-click-model (PPC) voor veel van onze grootste markten wil omzetten in pay-per-started-application (PPSA) en pay-per-application (PPA). 

Dit jaar zijn we begonnen met het testen van deze modellen. Zo stimuleren we kleine bedrijfsklanten uit de VS die het PPA-model testen. Huidige Indeed-klanten kunnen ook een ongeschikte sollicitant binnen 72 uur afwijzen en een vervanging aanvragen. 

Grote plannen voor 2023

Ik geloof sterk dat gedurfde strategieën nodig zijn voor succes. Zoals u kunt zien, heeft Indeed grote plannen voor het komende jaar. Deze hebben allemaal te maken met onze missie om het rekruteringsproces voor werkzoekenden te verbeteren en veel eenvoudiger, sneller en menselijker te maken.

[1] Volgens onderzoek van Indeed
[2] Op basis van Indeed-data, wereldwijd
[3] SimilarWeb
[4] Volgens onderzoek van Indeed, VS
[5] Op basis van Indeed-data
[6] Volgens onderzoek van Indeed, VS
[7] Volgens Jobvite[8] Op basis van Indeed-data, wereldwijd