Een inclusief recruitmentbeleid is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen helpen. Als je echt om inclusiviteit geeft, maak je alle interne voorzieningen, beleidsregels en procedures zo toegankelijk mogelijk. 

Ook externe voorzieningen moeten inclusief zijn, zeker je bedrijfswebsite. 

Het internet is een van de belangrijkste manieren waarop bedrijven medewerkers vinden en zichzelf laten zien. Met een slechte online toegankelijkheid is het niet alleen moeilijk om te vissen in de ondergewaardeerde talentpool van mensen met een beperking. Het wekt ook de indruk dat je bedrijf niet voor iedereen inclusief is. 

Een toegankelijk recruitmentproces begint bij een goede online aanwezigheid

Deze zorgen over online toegankelijkheid zijn niet nieuw. Internetarchitecten zijn er al tientallen jaren mee bezig. 

In 1999 publiceerde het World Wide Web Consortium (W3C) de eerste reeks richtlijnen voor online toegankelijkheid. Het doel was een wereldwijd netwerk dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht (leeftijdsgerelateerde) beperkingen of beperkte toegang tot technologie. In deze eerste richtlijnen stond bijvoorbeeld dat webontwerpers ervoor moesten zorgen dat audiocontent ook altijd toegankelijk was voor doven en slechthorenden. Ook moesten visuele afbeeldingen leesbaar zijn voor slechtzienden. 

In de jaren daarna zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) opgesteld. Deze schrijven aanpassingen voor om te voldoen aan de normen voor online toegankelijkheid. Helaas worden deze aanpassingen nog lang niet overal toegepast. Bij een onderzoek in 2022 naar de 1 miljoen populairste startpagina's wereldwijd werden gemiddeld meer dan 50 toegankelijkheidsfouten per pagina gevonden. In België onderzoekt de organisatie AnySurfer al sinds 2007 de toegankelijkheid van Belgische websites. Uit het meest recente onderzoek, in 2020, blijkt dat slechts 32% van de websites voldoet aan de minimale toegankelijkheidsvereisten. Op 68% van de websites in het onderzoek komen mensen met een beperking ernstige obstakels tegen. Hierdoor is het voor hen bijvoorbeeld moeilijk of zelfs onmogelijk om een online cursus te volgen, het programma van een culturele activiteit te raadplegen, het nieuws te volgen of een publieke dienst te contacteren. 

Toegankelijkheid bij Indeed 

Indeed zet zich in om mensen met een beperking aan een job te helpen. In december 2020 beloofde het bedrijf publiekelijk om de website aan te passen aan de hoogste toegankelijkheidsnormen. "Dit voelde als een kans om een echte positieve impact te hebben," aldus Derek Bove, Accessibility Product Manager bij Indeed.

Bove werkte eerder bij een softwarebedrijf voor adaptieve technologie. Daar hoorde hij vaak van klanten met een beperking hoe moeilijk het was om een job te vinden. "Het is de missie van Indeed om mensen aan een job te helpen en ik weet hoe belangrijk het vinden en behouden van een job is voor mensen met een beperking," zegt hij. "Voor onze missie is het dus belangrijk dat onze producten toegankelijk zijn. Pas dan kunnen we echt zeggen dat we alle mensen aan een job helpen." 

Het kostte nog heel wat werk voordat de website van Indeed voldeed aan de nieuwste toegankelijkheidsrichtlijnen. Vele afdelingen moesten hiervoor nauw samenwerken. In de eerste 12 maanden van het initiatief voerde het team duizenden veranderingen door om de producten van Indeed toegankelijker te maken.

Het werk was niet puur technisch. Bove nodigde mensen met een beperking uit om feedback te geven over de producten die ze gebruiken. Zo zorgt hij ervoor dat "we dit niet gewoon afvinken op onze to-dolijst, maar de gemeenschap daadwerkelijk helpen", zegt hij. 

Eerste stap: je website

Voor grotere bedrijven met complexe websites kan het een hele uitdaging zijn, en duur, om hun producten aan te passen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Websites zijn het makkelijkst toegankelijk te maken als toegankelijkheid vanaf het begin in het ontwerp is ingebouwd. Dan zijn de marginale kosten laag en worden ze gecompenseerd door het grotere bereik. Het kan duur zijn om al bestaande websites om te bouwen. Probeer dus proactief rekening te houden met toegankelijkheid, zelfs als het geen formele vereiste is.

Toch wordt het ook voor grotere organisaties steeds belangrijker om de toegankelijkheid te verbeteren. In Europa, en dus ook in België, geldt de Europese toegankelijkheidswet. Deze stelt een consistente reeks toegankelijkheidsrichtlijnen op voor veel verschillende producten en diensten om ervoor te zorgen dat de interne markt van de EU goed functioneert. Het doel is om bedrijven, mensen met een beperking en senioren te helpen. 

Als bedrijven meer gebruikers willen bereiken, moeten ze begrijpen dat het werk nooit af is. "Ik kreeg vaak de vraag: hoe kunnen we 100% toegankelijk worden?" aldus Bove. "Dan legde ik uit dat je na elke wijziging, wat voor wijziging dan ook, niet langer op 100% zit. Geen enkel product is onbeperkt toegankelijk."

Werkzoekenden aantrekken

Bedrijven die om toegankelijkheid geven, moeten ook nadenken over functietaken en -vereisten. Zijn deze wel écht nodig? Sommige mensen kunnen geen veertig uur per week werken, maar dat betekent niet dat ze niet heel waardevol kunnen zijn. Kijk dus nog eens naar je vacaturetekst. Moeten medewerkers echt tien kilo kunnen tillen of is het genoeg als ze een pen kunnen vasthouden?

"Als we nadenken over wat we zelf nodig hebben en anderen vragen wat zij nodig hebben, kunnen we tot een compromis komen," aldus Donna Bungard, Senior Marketing Accessibility Program Manager bij Indeed.

"Organisaties zouden bij elke fase moeten proberen om inclusiever te worden", vervolgt Bungard. "Maak medewerkers met een beperking zichtbaar op de website, media en andere platforms van je organisatie. Geef ze een stem. Niet omdat ze een beperking hebben, maar omdat ze getalenteerde medewerkers zijn die toevallig een beperking hebben. Je neemt immers mensen aan op basis van de vaardigheden van de sollicitanten, ongeacht eventuele beperkingen. Als beperkingen genormaliseerd zijn in de bedrijfscultuur, wordt dat vanzelf merkbaar."

Het is niet genoeg om een toegankelijkheidsbeleid op te stellen en het daarbij te laten. Bedrijven moeten ook hun websites voortdurend bijwerken en verfijnen. "Gelukkig begrijpen veel gebruikers met een beperking dat toegankelijkheid geen bestemming is, maar een proces", zegt Bove. "De gemeenschap begrijpt dat het ultieme doel is om ons constant te verbeteren op basis van hun feedback."