Hoe belangrijk is verbondenheid of 'belonging' binnen je bedrijf? En hoe staat dit in relatie tot DEI? Als Vice President of Diversity, Inclusion and Belonging (DI&B) van Indeed krijg ik zulke vragen wel eens te horen. En dan leg ik uit dat verbondenheid even belangrijk is als D&I en licht ik toe hoe deze waarden samenhoren en elkaars impact versterken.

Verbondenheid op het werk: waarover gaat dit precies?

Verbondenheid op het werk is het gevoel dat je erbij hoort en dat je je verbonden voelt met mensen en met de werkomgeving.

Al een paar jaar zegt Verna Myers, activist en VP of Inclusion Strategy bij Netflix: "Diversiteit is net zoiets als uitgenodigd worden voor een feestje; en bij inclusie wordt jou gevraagd om te dansen.” Ik vind dit een geweldige uitspraak en voeg daar graag zelf nog aan toe dat verbondenheid betekent dat je alle liedjes kent. Alle liedjes kennen gaat veel verder dan alleen maar uitgenodigd worden voor het feestje. Je hebt dan echt het gevoel dat je daarbij hoort. En je kunt niet meer stoppen met dansen. Het is jouw feestje!

Psychologische veiligheid geeft ons het gevoel dat we erbij horen. Wanneer je je psychologisch veilig voelt, weet je dat anderen jou het voordeel van de twijfel zullen geven. Je kunt zonder bang te zijn vragen stellen en kwesties aankaarten. Je kunt je kwetsbaar opstellen naar anderen en jezelf zijn, waardoor je je weer meer verbonden voelt met anderen. Psychologische veiligheid zorgt voor supersterke teams, waarin teamleden samen bouwen, leren en groeien, de status quo uitdagen en innoverende oplossingen bedenken.

Hoe zorg je voor meer verbondenheid op het werk?

Met de onderstaande adviezen creëer je een werkomgeving waarin je medewerkers zich sterker betrokken voelen:

#1 Vertrek vanuit je bedrijfsmissie en -doelen

Wanneer medewerkers de missie, waarden, strategieën, doelstellingen en KPI's van je organisatie begrijpen, en weten hoe ze bijdragen aan het bereiken van de bedrijfsdoelen, zullen ze zich meer verbonden voelen met je organisatie en leidt dit tot meer welzijn op het werk.

#2 Peil naar het mentaal welzijn bij je medewerkers

Waarderen medewerkers elkaars mening? Durven ze hun zorgen uiten? Met een medewerkersenquête kan je nagaan hoe 'comfortabel' medewerkers zich voelen om problemen te bespreken met hun collega's en leidinggevenden. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat 36% van de werkende Nederlanders het moeilijk vindt om mentaal welzijn op het werk te bespreken.

#3 Nodig mensen uit om over zichzelf te vertellen

Nu er meer mensen remote werken, zijn er creatieve oplossingen nodig om de onderlinge verbondenheid tussen werknemers te versterken. En dat is mogelijk als je medewerkers op een persoonlijke manier betrekt en elkaar als individu benadert. "Mijn team en ik zorgen er bijvoorbeeld voor dat we ons met elkaar verbonden blijven voelen, ondanks dat we allemaal op afstand werken", vertelt LaFawn Davis, Vice President of Diversity, Inclusion & Belonging bij Indeed. "Ik heb mijn teamleden bijvoorbeeld een keer gevraagd om hun achtergrond voor videoconferenties te veranderen in een afbeelding van hun favoriete superheld en te vertellen waarom dat personage hen zo aansprak. Dit soort initiatieven zorgt ervoor dat mensen het videobellen makkelijker blijven volhouden en zich blijven thuis voelen bij het bedrijf."

#4 Creëer affiniteitsgroepen binnen je organisatie

Verbondenheid ontstaat wanneer mensen dezelfde interesses, hobby's of verwachtingen delen. En als dat bij collega's het geval is, is het een gelegenheid om erover te praten en om er samen aan te werken. En dat kan bijvoorbeeld in de vorm van Employee Resource Groups: dat zijn affiniteitsgroepen waarbinnen een beperkt aantal mensen samen specifieke doelen realiseren binnen een bepaald interessegebied of rond een actueel thema.