Als Sr. Manager Corporate Well-Being bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) voert Joke Quatacker een strategisch beleid om de meer dan 17.000 werknemers te ondersteunen op het vlak van hun welzijn, persoonlijke veerkracht en welzijnsgericht leiderschap.

Psychosociale risico’s analyseren en beheren

Het beheer van psychosociale risico’s op de werkvloer is meer dan ooit van cruciaal belang. Naar aanleiding van de opeenvolging van verschillende crisissen kwam ons mentaal welzijn onder druk te staan. 

Daarnaast komen veel van onze medewerkers dagelijks in contact met honderden reizigers. De kans om tijdens de uitvoering van hun dienst een schokkende gebeurtenis te ervaren (door agressie of een persoonsongeval op het spoor, ...) is dan een realiteit. 

Hoe gedragen treinreizigers zich op het perron? Wat doen we met agressieve reizigers, vandalisme of zelfdodingen op het spoor? Naast de vele dankbare en respectvolle klanten zijn er dagen waarop medewerkers soms in emotioneel belastende situaties terechtkomen. En dat is net waar NMBS alle medewerkers tracht in te ondersteunen. Het goed beheren van deze psychosociale risico’s veronderstelt zowel proactieve, actieve en reactieve maatregelen.


We hebben welzijn verankerd in leiderschapstrajecten en hebben aandacht voor persoonlijke veerkracht. Want pas als je jezelf goed voelt, kan je ook leiding nemen en voor anderen zorg dragen.

Joke Quatacker, Sr. Manager Corporate Well-Being bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)


Steeds meer werknemers beseffen het belang van welzijn

Gezien leidinggevenden een sleutelrol spelen in het welzijn van medewerkers op het werk, hebben we verschillende leiderschapstrajecten ontwikkeld. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan zowel de veerkracht van het team als de persoonlijke veerkracht van de leidinggevende. Want pas als je jezelf goed voelt, kan je ook leiding nemen en voor anderen zorg dragen.” 

Ondanks het toenemend aantal mensen in de maatschappij met mentale problemen, beseffen werknemers bij NMBS steeds vaker dat het mogelijk is om daarmee te leren omgaan, bijvoorbeeld door tijdig rustmomenten in te lassen en zelf over hun eigen mentale welzijn te waken. En als medewerkers dat wensen, kunnen zij ter ondersteuning van hun persoonlijke veerkracht of bij moeilijkheden individuele ondersteuning krijgen. Niet alleen via collega’s en psychologen, maar ook met digitale tools die ze op elk moment binnen handbereik hebben.   

Digitale veerkrachtscan met persoonlijke ondersteuning 

“Tegenwoordig is de drempel om over welzijn te praten al minder hoog”, stelt Joke vast, en “mensen vinden het ook al makkelijker om te begrijpen waar de oorzaken liggen”. 

Wat geeft je energie op het werk? En wat neemt energie weg? Aan de hand van een template ontdekken werknemers bij NMBS meer over hun persoonlijke balans tussen factoren die hen energie geven (energiebronnen) of net energie wegnemen (stressoren). 

Met een veerkrachtscan kunnen werknemers bij NMBS hun mentale gezondheid in kaart brengen.
Met de veerkrachtscan brengen werknemers hun eigen mentale welzijn in kaart en ontvangen ze gepersonaliseerd advies.

Daarnaast voorzien we tools om aan persoonlijke veerkracht te werken. Met behulp van een veerkrachtscan ontdekken medewerkers waarin ze sterk staan en waar ze aandacht aan kunnen besteden. Voor onze treinbegeleiders werd dit zelfs in een app geïntegreerd. Op basis van gepersonaliseerde oefeningen gaan ze hiermee zelf aan de slag. “Dit zorgt ervoor dat welzijn de nodige aandacht krijgt naast hun operationele taken”, merkt Joke op.