Een robuust employer brand en een krachtig talent brand gaan hand in hand. Ze zijn allebei bedoeld om de perceptie van je bedrijf als werkgever mee vorm te geven en te versterken. Samen leveren ze resultaat op: een sterke positionering van je organisatie zorgt voor minder verloop en eenvoudigere aanwervingen van talentvolle werknemers. Hoewel employer branding en talent branding nauw met elkaar verwant zijn, houd je als leidinggevende best ook rekening met de verschillen tussen beide. Hoe zorg je ervoor dat je employer brand en talent brand naadloos op elkaar aansluiten voor maximaal effect in je aanwervingsstrategie? We geven een overzicht.

Employer branding: de essentie

Bij je employer brand draait het erom je organisatie op een eerlijke manier in de markt te zetten als een vooruitstrevende werkplek waar het goed toeven is voor medewerkers. Je employer brand is de perceptie die leeft bij je doelpubliek en de reputatie van je organisatie als werkgever. Met slimme storytelling en informatiedeling kun je die indruk van je bedrijf mee de juiste richting uitsturen. Zo onderscheid je je tegenover klanten en op de arbeidsmarkt, waardoor het eenvoudiger wordt om talent aan te werven en te behouden.

In de praktijk gaat je employer brand vooral om goed werkgeverschap en hoe je hierover communiceert. Als je bijvoorbeeld weet wat je bedrijf tot een goede werkgever maakt, kun je dat naar je sollicitanten communiceren. Met je employer brand trek je de aandacht van kandidaten, versterk je de bedrijfsidentiteit en laat je zien over welke mogelijkheden potentiële medewerkers beschikken.

Valkuilen van employer branding

Als organisatie bepaal je zelf de controle over de marketing voor je employer brand. Dat is handig, maar kan er ook toe leiden dat je onbedoeld in clichés vervalt. Klinken de zinnen hieronder je bekend in de oren?

  • ‘Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal.’
  • ‘We zijn een toonaangevende innovator in de sector.’
  • ‘We bieden al onze personeelsleden een heleboel extralegale voordelen.’

De voordelen hierboven klinken op het eerste gezicht als mooie troefkaarten, maar ze zijn verre van uniek. Een potentiële werknemer ziet dit soort frases voortdurend voorbijkomen in communicatie van vele potentiële werkgevers. Of je beweringen als werkgever dan nog kloppen, doet er amper toe. De boodschap komt niet langer binnen bij het talent dat je probeert aan te trekken. Dat is precies waar talent branding om de hoek komt kijken, als authentiek onderdeel van je werkgeversmerk. 

Talent branding als onderdeel van employer branding

Je talent brand gaat dieper dan je employer brand. Een talent brand vertelt het eerlijke verhaal van het leven als werknemer in je organisatie, beschreven vanuit het perspectief van je medewerkers. Dit betekent dat je je als werkgever in de schoenen moet kunnen plaatsen van je personeel, of je huidige werknemers gewoon zélf aan het woord laten, natuurlijk. Talent branding is een manier om de aantrekkingskracht en reputatie van je organisatie concreet te vertalen naar de candidate experience. Enkele vragen die je daarbij kunnen helpen:

  • Hoe zorgt welzijn op het werk er in jouw bedrijf voor dat je personeel graag voor je werkt?
  • Hoe verloopt het aanwervingsproces in je organisatie en wat zijn de voordelen daarvan voor kandidaten?
  • Wat zijn de concrete doorgroeimogelijkheden in je bedrijf?

De oprechte antwoorden op de vragen hierboven vormen de kern van je talent brand. Het komt dus grotendeels rechtstreeks voort uit de ervaringen en feedback van je werknemers. Je zorgt er dan ook best voor dat je employer branding en merkidentiteit overeenkomen met wat je medewerkers zelf echt denken en zeggen.

Zelf een talent brand bepalen als leidinggevende, is dus slechts gedeeltelijk mogelijk. Je kan enkel de oorzaken aanpakken en je werknemers hulpmiddelen aanreiken om over hun ervaringen te communiceren. Je talent brand wordt mee vormgegeven door wat huidige en voormalige werknemers zeggen, bijvoorbeeld via commentaren of berichten op sociale media, wervingskanalen en in persoonlijke interacties met anderen.

Waarom talent branding zo belangrijk is

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt hebben sterke kandidaten de jobs voor het uitkiezen en ben je voortdurend aan het concurreren met andere bedrijven om talent aan te trekken en te behouden. Kandidaten zijn ook grondiger geworden in de manier waarop ze hun potentiële werkgevers selecteren en doen vaak aan een grondige screening, om te kijken hoe jouw bedrijf kan passen in hun individuele carrièreplanning. Een authentieke reputatie met concrete werknemersvoordelen die worden uitgedragen door je bestaande personeel, betekent dat je met je bedrijf eenvoudiger talent kan aantrekken.

Synergie tussen employer brand en talent brand

Je kan employer branding en talent branding als één geheel beschouwen. Ze zijn allebei gericht op het behalen van je doelstellingen in recruitment via directe en indirecte communicatie. Het samenbrengen van beide soorten branding zorgt ervoor dat je duidelijke verbanden ziet tussen hoe je als werkgever je bedrijf positioneert en hoe je werknemers je bedrijf zien. Dat kan een nieuw licht werpen op de essentie van je employer brand en hoe het leeft in de hoofden van anderen. Focus op de onderdelen van je bedrijf die medewerkers echt waarderen. Zo krijg je een beter idee van de unieke kenmerken en voordelen van je bedrijf die je kan uitspelen om het talent aan te werven dat je organisatie nodig heeft.Maak duidelijk hoe het is om voor jouw bedrijf te werken en wat de waarden zijn die je werknemers ook effectief in de praktijk kunnen brengen en waar ze zelf voordeel uit halen voor hun eigen carrière. Zo maak je aan waardevol talent duidelijk dat je hen in jouw organisatie echt betrekt in hun loopbaanbeleving en hun groei en ontwikkeling.