Persbericht


Brussel, 19 januari 2022 - Voor Belgische bedrijven is ervaring steeds minder vaak belangrijk. Eind 2021 waren er per miljoen vacatures bijna 40% meer vacatures met de expliciete vermelding ‘ervaring niet vereist’ dan een jaar eerder, stelt Indeed vast. “De arbeidsmarkt leeft weer helemaal op, en dus zoeken bedrijven naar het talent dat beschikbaar is. Zeker voor beroepen in verkoop en productie lijken werkgevers minder belang te hechten aan ‘ervaring’.”

Indeed, wereldwijd en in België de grootste vacaturesite, analyseerde de vacatures sinds december 2018. Het uitgangspunt was simpel: hoe vaak verduidelijken werkgevers heel expliciet dat ervaring in de job niet noodzakelijk is?

In december van 2019 waren er per miljoen vacatures nog 20% minder vacatures dan een jaar eerder waarin werkgevers schreven dat ervaring geen vereiste was. Die dalende trend trok zich nog door tot midden 2020, toen de impact van corona op de arbeidsmarkt steeds duidelijker werd. Tegelijk met de stijging van het aantal vacatures in de periode juni - november 2020 steeg ook het aantal vacatures waarvoor uitdrukkelijk geen ervaring werd gevraagd.  

“Het lijkt erop dat ‘geen ervaring’ een indicatie is voor de onderhandelingskracht van werkgevers”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. “Is die eerder laag, zien we een stijgend aantal banen waarvoor geen ervaring nodig is, en omgekeerd. In de zomer van 2020 waren er minder corona-beperkingen en was er heel snel veel personeel nodig, en dat merk je ook in de cijfers. Plus er speelt in de zomer ook een seizoenseffect: in die periode zijn er veel zomerbanen, bijvoorbeeld voor jobstudenten, waarvoor geen ervaring vereist is.”

Eind 2021, na een volledig jaar in het teken van corona, maar ook na een geleidelijk herstel van de arbeidsmarkt naar het niveau van voor de pandemie, stond in bijna 40% meer vacatures dan een jaar eerder duidelijk aangegeven dat ervaring niet vereist was.

“Vooral in de verkoop en de productie lijkt ervaring minder bepalend te zijn. Wellicht omdat in die sectoren de vraag groter is dan het aanbod. Het feit dat er ook meer jobs zijn waarvoor geen ervaring nodig is, lijkt een belangrijke indicator van het globale herstel van de arbeidsmarkt”, besluit Vissers.

Over Indeed

Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld1 en in België2, en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 250 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven.3 Ga voor meer informatie naar be.indeed.com/about


1. Comscore, totaal aantal bezoeken, september 2021
2. Similarweb, totaal aantal bezoeken, januari 2022
3. Google Analytics, unieke bezoekers, februari 2020