De toekomst van werk: wat kunnen we verwachten?

Donderdag 23 november werd de eerste editie van FutureWorks Benelux afgetrapt, en stond het Hilversumse Theater Gooiland volledig in het teken van de toekomst van werk. 

De toekomst is zich vandaag echter al volop aan het ontwikkelen, waarbij loontransparantie, artificiële intelligentie en hyperpersonalisatie in een stroomversnelling zitten. Tijd om met elkaar in gesprek te gaan en experten een podium te geven. Meer dan 500 HR- en rekruteringsprofessionals wierpen tijdens FutureWorks Benelux een verrassende blik in de toekomst. De aftrap was ook dubbel verrassend aangezien Indeed meteen een nieuw onderzoeksrapport lanceerde over de toekomst van compensatie, gevolgd door inspirerende sessies die presentator Jan Jaap van der Wal mooi aan elkaar rijmde met een aantal humoristische noten. 

Was je niet aanwezig of wil je de hoofdzaken hernemen? Lees dan zeker even door, wij zetten alles voor jou op een rijtje.

De toekomst van compensatie

Talent Strategy Advisors Alvera Lubbers en Sara Cauwenbergh presenteerden de meest opvallende conclusies uit ons nieuwste onderzoek naar beloning, extralegale voordelen en loon in Nederland en België. Wist je bijvoorbeeld dat 43% van alle Vlaamse werknemers niet tevreden is met hun loon? “Die ontevredenheid kunnen we niet meteen weghalen, maar we kunnen wel kijken naar wat mensen motiveert bij zowel het zoeken naar een job als de redenen waarom ze bij een werkgever blijven,” aldus Sara Cauwenbergh. De hamvraag: maakt geld echt gelukkig? 

 • Loon is belangrijk: 51% van de Vlaamse werkzoekenden vindt het loonpakket doorslaggevend bij de zoektocht naar hun droomjob. 
 • Maaltijdcheques of maaltijdvergoedingen en een hospitalisatieverzekering zijn de meest gewenste extralegale voordelen in België. In Nederland daarentegen vinden werknemers vooral een 13e maand en extra betaald verlof belangrijk.   
 • 42% van alle Vlaamse leidinggevenden, HR-professionals én werknemers staan positief tegenover de invoering van loontransparantie.
 • 54% van alle werknemers voelt zich meer gemotiveerd als ze eigen keuzes kunnen maken binnen hun loonpakket.
 • “Mensen vinden het fijn om een extra beloning te krijgen voor hun prestaties. Maar het effect van deze positieve impuls is maar van korte duur,” aldus Dr. Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog.

Diepgaande inzichten nodig?
Beleid maken kan je enkel door breed te kijken, en dat geldt ook voor je loonbeleid. Daarom ligt er een uitgebreid rapport voor je klaar waarin je leest wat leidinggevenden, HR-professionals en werknemers nu écht verwachten van hun loonpakket - en hoe je dit als werkgever kunt inzetten om talenten aan te trekken en te behouden.

The new employee experience

Wie is je toekomstige medewerker? Wat motiveert Gen Z’ers? En wat verwachten ze van een werkgever? Spreker en auteur Anita Lettink is al helemaal thuis in de toekomst van werk en gaat geen enkel taboe uit de weg. En bovendien schetst ze een duidelijk beeld over datgene wat mensen vandaag zorgen baart, en welke oplossingen de toekomst kan bieden. Wat blijkt? De wereld van werk verandert razendsnel en staat voor nieuwe uitdagingen: wat betekent ‘flexibiliteit’ bijvoorbeeld in de toekomst en hoe zullen we hyperpersonalisatie invoeren? Ben je klaar om met een nieuwe bril naar je bestaand HR-beleid te kijken, en om vervolgens zoveel méér mogelijkheden te zien dan je op het eerste gezicht voor mogelijk hield? Kijk dan even mee vanuit Anita’s perspectief: 

 • Hedendaagse werknemers houden van autonomie, hebben vaker meerdere jobs, willen graag transparantie, flexibiliteit en inclusie. Ze hoeven niet per se een stapje hoger op de carrièreladder, ze ontwikkelen liever meerdere vaardigheden. 
 • Managers moeten het professionele traject van hun werknemers kennen. Hoe je dat doet:
  • Breng vaardigheden in kaart
  • Maak carrièreportfolio's: welke skills heeft een medewerker?
  • Herdefinieer functies naar skills zodat een medewerker snel expertise kan opbouwen
 • Focus je als werkgever op hyperpersonalisatie. Geef werknemers de mogelijkheid om zowel op kantoor als ergens anders te werken, om een voorbeeld te noemen. De toekomst vraagt niet om of-of, maar om en-en.

AI en de toekomst van werk

 • We gebruiken AI als co-piloot, niet als vervanging, onder andere omdat:
  • Er veel taken zijn die menselijke vaardigheden vereisen, zoals creativiteit, beoordelingsvermogen en empathie. Hoewel AI de afgelopen jaren enorme vooruitgang heeft geboekt, is het nog niet in staat om de menselijke intuïtie en besluitvaardigheid in complexe en onzekere omgevingen te evenaren.
  • De samenwerking tussen mens en AI tot betere resultaten leidt dan mens of AI alleen. AI kan ons bijvoorbeeld helpen bij het snel en nauwkeurig verwerken en analyseren van gegevens. Wij kunnen vervolgens context geven en die resultaten interpreteren op basis van onze kennis en ervaring.
 • Geautomatiseerde oplossingen kunnen teams helpen om tot 90% van hun tijd te besparen die anders besteed zou worden aan handmatige wervingstaken.1
 • Opvallend: de implementatie van AI heeft het grootste positieve effect op werknemers die zijn geboren voor 1980.2

Hoe maak je zuivere keuzes? 

Televisiemakers en komieken Rob Urgert en Joep van Deudekom sloten de dag spectaculair af met een humoristische, interactieve én confronterende show. Iedereen in de zaal werd met de neus op de feiten gedrukt: bewust of onbewust hebben we allemaal vooroordelen die een sterke invloed uitoefenen op hoe we keuzes maken, met alle gevolgen van dien. Een wijze les: iedereen heeft onbewuste vooroordelen, wees je daar zeker bewust van. 

FutureWorks Benelux 2023 in vogelvlucht 

Met FutureWorks Benelux 2023 hebben we meer dan 500 en HR- en rekruteringsprofessionals geïnspireerd om een blik te werpen op een wereld die werknemers nog meer motiveert, waardeert en inspireert om zich te blijven ontwikkelen.  

Ook hebben we een aantal belangrijke stappen gezet naar een wereld van beter werk en daarin speelt transparantie onmiskenbaar de hoofdrol. Meer transparantie over compensatie, meer transparantie over het gebruik van AI én meer transparantie over ons eigen denken: durven we naar onze eigen vooroordelen te kijken, en te zien wat we hierdoor missen? 

Bovendien werd duidelijk dat transparantie eveneens betekent dat we in breder perspectief leren kijken. Een loonbeleid gaat bijvoorbeeld veel ruimer dan loon of extralegale voordelen. En de skillset of het potentieel van mensen vertelt ook veel meer dan wat in hun functieprofiel staat. Technologie kan dus zeker helpen om in een bredere dimensie naar werk te kijken. En meer flexibiliteit, hyperpersonalisatie en skills-based rekruteren zijn belangrijke ontwikkelingen die de toekomst van werk zullen vormgeven.

Op naar de volgende editie van FutureWorks Benelux!

1 Gegevens van Indeed, gemiddelde tijdsbesparing (VS)
2 
Wei & Li (2022), The Impact of Artificial Intelligence on the Mental Health of Manufacturing Workers: The Mediating Role of Overtime Work and the Work Environment