Werknemers die een bepaalde functie langer uitoefenen, krijgen meestal een hoger loon dan hun minder ervaren collega’s die net hetzelfde werk uitvoeren1. Wat vind jij hiervan? En hoe denken Belgische werkgevers en werknemers hierover? We gaan op onderzoek naar het huidige loonbeleid in België en werpen een blik op de toekomst van werk.  

Werknemers willen meer dan loon 

Je motiveert je werknemers met een gelijkwaardig loon, al is er meer nodig dan dat. Maar wat dan precies? Een goede werksfeer en ideale werk-en-privé balans staan hoog op het lijstje, maar waarover gaat dit concreet? En hoe vertaal je dit naar een motiverend beloningsbeleid?

Duidelijk is dat Belgische medewerkers steeds vaker hun eigen extralegale voordelen willen kiezen2. Hoe kun je dit vormgeven en koppelen aan je bedrijfsmissie? We zochten het voor je uit in ons onderzoek naar de toekomst van beloning. 

Met extralegale voordelen maak je vaak het verschil  

Op alleen loon kun je niet concurreren, want dat is niet het enige wat Belgische werknemers belangrijk vinden. Het financiële plaatje is veel groter dan dat - en dat bevestigt ook ons onderzoek3. Met extralegale voordelen kun je degelijk het verschil maken, zowel om medewerkers te motiveren als om je employer brand onderscheidend te maken. 

De keuze aan extralegale voordelen stuurt bijvoorbeeld:

  • hoe je werknemers het liefste van en naar hun werk reizen
  • hoe en waar ze werken
  • welke kandidaten jouw werkgeversmerk aantrekkelijk vinden 
  • hoe ze uiteindelijk hun plek vinden binnen je organisatie
  • … en de toekomst van je bedrijf bepalen 

Een loonbeleid heeft dus grote impact op carrièrepaden en de vraag of je bedrijf erin slaagt om toptalenten aan te trekken en aan boord te houden; belangrijk dus voor je rekruteringsstrategie en talentmanagement

Bonussen uitdelen is zeker niet genoeg om je medewerkers op lange termijn te motiveren, geven wetenschappers4  aan. Daarom onderzochten we, samen met externe experten zoals Anita Lettink en Kilian Wawoe, wat je wel kunt doen om de meest gewilde werknemers aan te trekken én bij je organisatie te houden. 

Hoe denken Belgische werkgevers en werknemers over loon en andere vormen van beloning? En welke prioriteiten geven bedrijven aan hun loonbeleid binnen de komende jaren? Bij Indeed peilden we naar inzichten over loon, extralegale voordelen en rewards - én wat werknemers en werkgevers in België graag anders willen in de toekomst.

1,2,3 Onderzoek naar de toekomst van compensatie, uitgevoerd tussen 4 en 16 juli 2023 door YouGov in opdracht van Indeed waarbij de data representatief zijn voor de Belgische arbeidsmarkt. 

4Professor arbeidseconomie Stijn Baert, Future of Work expert Anita Lettink, motivatie-experte Hermina Van Coillie en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe