Persbericht


Brussel, 9 maart 2022 - Sinds het begin van het jaar is het aantal vacatures in België op Indeed ongeveer 14% hoger uitgekomen dan voor de pandemie. Dit is veel minder dan bij onze buren, maar in verschillende Europese landen is het herstel echter aan het vertragen.

Over het algemeen blijkt dat de fysieke afstand duidelijk invloed heeft op de emotionele afstand. Hierna de meest frappante conclusies uit het onderzoek.

Na een opwaartse trend sinds het einde van de zomer van 2020, aan een veel trager tempo dan in de buurlanden, kunnen we een stabilisatiefase waarnemen in het aantal beschikbare vacatures in België op de Indeed website (+14,5% op 25/2/2022 in vergelijking met 1/2/2020). Met een sterkere stijging, gevolgd door een meer uitgesproken vertraging in Wallonië.

Dat blijkt uit een statistische analyse van Indeed, wereldwijd en in België de grootste vacaturesite, op basis van de evolutie van het aantal jobaanbiedingen.

In onze buurlanden hebben werkzoekenden veel meer keuze. Het aantal werkaanbiedingen ligt momenteel 34% hoger dan vóór de pandemie in Frankrijk, 42% in Nederland, 51% in Duitsland, 59% in Italië en zelfs 62% in Ierland. Dit ondanks het feit dat de curves (behalve in Duitsland) in februari een lichte daling of stabilisatie gaven.

Vacatures op Indeed Belgie

Volgens Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed: "Werkgevers hebben de afgelopen maanden veel vacatures geplaatst in afwachting van de versoepeling van de sanitaire maatregelen, de hervatting van bepaalde activiteiten en de komst van het "goede weer". Dit is met name het geval in de culturele en artistieke sector in Wallonië, waar het aantal vacatures sinds het begin van het schooljaar in september sterk is gestegen - in januari is het zelfs verdubbeld ten opzichte van voor de pandemie (ten opzichte van een maximum van +30% in Brussel en Vlaanderen). We zien ook een sterke stijging in de Waalse horeca met tot +52% van het aanbod in januari 2022 (tegenover 'slechts' maximaal +12% in Brussel en +18% in Vlaanderen)".

Het is nog te vroeg om te weten of de oorlog in Oekraïne een directe invloed zal hebben op de Belgische arbeidsmarkt in bepaalde sectoren. De toenemende onzekerheid kan er echter toe leiden dat bedrijven eerst afwachten wat de economische gevolgen zullen zijn alvorens meer personeel in dienst te nemen.

Over Indeed

Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld1 en in België2, en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 250 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven.3 Ga voor meer informatie naar be.indeed.com/about


1. Comscore, totaal aantal bezoeken, september 2021
2. Similarweb, totaal aantal bezoeken, januari 2022
3. Google Analytics, unieke bezoekers, februari 2020