In een snel veranderend talentenlandschap is één ding zeker: de rekruteringsuitdagingen die de markt de afgelopen drie jaar hebben bepaald, zullen niet snel verdwijnen. Volgens het recente Indeed and Glassdoor’s Hiring and Workplace Trends Report 2023 leidt de ouder wordende beroepsbevolking wereldwijd tot een tekort aan personeel op de lange termijn. Hierdoor kunnen werkzoekenden meer eisen stellen aan werkgevers op het gebied van loon, flexibiliteit en bedrijfscultuur. 

"Het aantrekken, aanwerven en behouden van medewerkers zal de komende jaren een uitdaging blijven voor werkgevers", zegt Svenja Gudell, Chief Economist bij Indeed en medeauteur van het rapport. "Omdat medewerkers blijven worstelen met een vergrijzende en meer concurrerende beroepsbevolking, gecombineerd met veranderende migratietrends, moeten werkgevers innovatief omspringen met waar ze werknemers kunnen vinden en hoe ze zich kunnen onderscheiden." 

Svenja Gudell, Chief Economist bij Indeed

Dus wat betekent dat voor een bedrijf dat in 2023 als favoriete werkgever wil worden beschouwd? 

"Bedrijven kunnen zich niet meer alleen richten op het aanwerven van personeel, ze moeten ook binnen het bedrijf kijken", zegt LaFawn Davis, senior vice-president van Environmental, social and governance (ESG) bij Indeed. "De strijd om talent zal in het nieuwe jaar worden opgevoerd, omdat sommige bedrijven gemakkelijk werkzoekenden kunnen aantrekken, terwijl andere bedrijven talent zullen zien vertrekken omdat ze te weinig aandacht hebben voor hun mensen."

Davis en andere talentmanagers van Indeed geven hier hun visie op enkele van de belangrijkste aanwervingstrends die de markt van vandaag vormgeven. Ze zetten uiteen hoe je om kunt gaan met deze uitdagingen en kansen, om in 2023 en daarna meer succes te behalen bij het aanwerven van personeel. 

Het welzijn van medewerkers is de basisvoorwaarde voor het talent van morgen

Wanneer het gaat om het aantrekken en behouden van talent, dan is het welzijn van medewerkers in de huidige markt van werkzoekenden volgens Davis net zo belangrijk als de gebruikte aanwervingsprocessen.

"Mensen zijn op zoek naar meer dan alleen een loonstrookje. Ze zijn op meerdere vlakken op zoek naar wat het betekent om een gevoel van welzijn op het werk te ervaren", stelt Davis. "En werkgevers die niet alleen mensen naar hun bedrijf blijven aantrekken, maar ook investeren in het behouden en laten groeien van die mensen, geven op een dusdanige manier om hun medewerkers dat ze talent bij andere bedrijven wegtrekken."

LaFawn Davis, Senior Vice President van ESG bij Indeed

Volgens haar is de eerste stap in het ondersteunen van welzijn op het werk simpelweg luisteren naar je medewerkers. 

"De stemming en gevoelens van medewerkers zijn een feit", zegt Davis. "We verschuiven naar een situatie waarin wat medewerkers denken en voelen net zo belangrijk is voor een bedrijf als de resultaten. Want zonder je medewerkers maak of verkoop je niets."

Hier zijn enkele vragen om het welzijn op het werk in je organisatie te meten, die verder gaan dan slechts geluk en waarmee je de gehele ervaring van de medewerker kunt omvatten:

  • Hebben medewerkers een doel voor ogen? 
  • Zijn ze tevreden? 
  • Voelen ze zich niet gestrest? 
  • Hebben ze mogelijkheden om extra te leren? 
  • Worden ze erkend voor hun prestaties? 
  • Hebben ze flexibiliteit?
  • Hebben ze vertrouwen in hun organisatie? 

"We hadden allang moeten meten hoe mensen zich voelen over hun leven", zegt Davis. "En het feit dat we afwijzend stonden tegenover hoe mensen zich voelen, hoe tevreden ze zijn met hun leven en hun behoeften, is niet alleen schadelijk voor het werk, maar ook voor culturen en de samenleving."

Aanwerven op basis van vaardigheden is noodzakelijk in een krappe arbeidsmarkt

Terwijl sommige organisaties hun personeelsbestand inkrimpen, is er nog steeds een recordaantal openstaande vacatures op de markt en niet genoeg werknemers om deze te vullen. De werkgevers die de krappe arbeidsmarkt met succes te boven zullen komen, zijn de werkgevers die aanwerven op basis van vaardigheden, zodat ze hun talentpools kunnen verbreden en de juiste mensen op de juiste plaats kunnen inzetten.

"Hoewel het in elke arbeidsmarkt moeilijk kan zijn om mensen te vinden met de capaciteiten die je nodig hebt, helpen evaluaties die subjectiviteit verminderen. Dit kunnen zowel vaardigheidsevaluaties, beroepssimulaties, bekwaamheidstests en andere evaluaties zijn. Op deze manier kun je het potentieel van kandidaten onthullen", zegt Maggie Hulce, Executive Vice President en General Manager van Enterprise bij Indeed.

Maggie Hulce, Executive Vice President en General Manager van Enterprise bij Indeed

Hulce wijst er bijvoorbeeld op dat gaten in het cv historisch gezien een belemmering vormen om aangeworven te worden. De kans dat kandidaten met een periode van werkloosheid op hun cv een sollicitatiegesprek krijgen is 45% kleiner. Waarom zou een gat op hun cv hen er echter van weerhouden weer aan het werk te gaan, vooral nu talent schaars is? Vele kandidaten zoeken in recordtempo naar werk in nieuwe sectoren. Maar al te vaak geeft hun cv namelijk weer waar ze zijn geweest, maar niet per se wat ze kunnen of waar ze naartoe willen.

Een op vaardigheden gebaseerde aanpak daarentegen "versterkt het vermogen van een organisatie om goede aanwinsten te voorspellen", aldus Hulce. "Hoe objectiever en hoe meer datagedreven een aanwervingsproces wordt, hoe meer inzicht je kunt opdoen uit successen en missers, en hoe meer verbeteringen je kunt aanbrengen om toptalent aan te trekken."

Succesvolle bedrijven blijven investeren in DEI- en ESG-inspanningen

In tijden van economische onzekerheid gaan initiatieven met betrekking tot diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI), net als die op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG), vaak als eerste de mist in. Gegevens van Glassdoor tonen bijvoorbeeld aan dat het aantal reviews van voordelen, waaruit blijkt dat werkgevers DEI-programma's aanbieden, in de eerste drie kwartalen van 2022 is gedaald ten opzichte van 20212

Davis waarschuwt werkgevers echter om zich niet van deze inspanningen af te wenden in moeilijke tijden. Volgens het rapport van Indeed Hiring Lab en Glassdoor geeft 65% van de werknemers van 18 tot 34 jaar aan dat ze een voorstel misschien zouden afslaan of een bedrijf misschien zouden verlaten als er onder leidinggevenden te weinig diversiteit op basis van herkomst was. 74% van de werknemers geeft aan dat investeren in DEI 'heel belangrijk' of 'enigszins belangrijk' voor hen is als ze op zoek zijn naar een nieuwe job.3

"Werkzoekenden en werknemers vinden het belangrijk dat je niet alleen dingen opbouwt op een manier die rechtvaardig en inclusief is, maar dat je ook een cultuur en omgeving creëert waarin zij goed kunnen presteren", vervolgt Davis. "Anders gaan ze ergens anders heen waar dat wel kan."

"De werknemers van vandaag worden niet alleen gemotiveerd door de toewijding van een bedrijf met betrekking tot diversiteit en inclusiviteit en de milieu-, maatschappij- en governancestrategie (ESG)", voegt ze eraan toe, "maar deze belangen beïnvloeden ook het consumentengedrag."

"Mensen gaan bij je bedrijf kopen om wat je merk vertegenwoordigt", zegt Davis. "Het is nu allesomvattend. En dat zijn het soort bedrijven waar consumenten van willen kopen, waar werkzoekenden voor willen werken en waar werknemers zullen blijven."

De toekomst van aanwerven is menselijker

Ondanks de vele moeilijkheden waarmee werkgevers, hr-professionals en werknemers te maken hadden tijdens de pandemie, zijn de talentmanagers van Indeed hoopvol gestemd over de toekomst.

"Er was een wereldwijde crisis voor nodig, maar het voelt alsof we eindelijk menselijkheid op de werkplek hebben gebracht", stelt Chris Hyams, CEO bij Indeed. "Ik zal niet zeggen dat het is 'teruggebracht', want ik denk dat het al die tijd niet aanwezig was. Maar door deze gedeelde ervaring zijn we erin geslaagd om iets nieuws naar het werk te brengen ... De manier waarop we elke dag met compassie en zorg voor elkaar klaarstaan is een van de belangrijkste onderdelen van ons werk geworden."

Chris Hyams, CEO bij Indeed

Voor Davis is een focus op menselijkheid, de behoeften van mensen en hoe zij kunnen bijdragen, de sleutel om de aanhoudende onzekerheid in 2023 het hoofd te bieden.

"De bedrijven die moeilijke tijden doorstaan richten zich op hun medewerkers. Ze geven ook echt prioriteit aan de belangrijke dingen", stelt Davis. "Ik hoop dat het zo'n krappe arbeidsmarkt wordt dat werkzoekenden kunnen zeggen: "Hier zijn alle vaardigheden die ik heb." En dat werkgevers dan kijken naar de jobs die passen bij deze vaardigheden en een verschil kunnen zien. We zien verschillende sectoren. We zien verschillende jobs. We zien verschillende behoeften. Mijn hoop voor 2023 is dat, ook al is er onrust, er iets moois uit voortkomt."

Bronnen

1 Indeed & Glassdoor’s Hiring and Workplace Trends Report 2023

2 in de VS en het Verenigd Koninkrijk

3 in de VS