Een onderscheidende vacature opstellen: hoe begin je hieraan? Met dit artikel ga je makkelijk zelf aan de slag om een onderscheidende vacature te schrijven waarbij je met zo min mogelijk inspanningen een maximaal resultaat bereikt. 

1. De inhoud van je vacature opstellen

De kwaliteit van je vacature begint bij de inhoud. Welke informatie vermeld je in je vacature en welke niet? Een vacature zet je in op verschillende kanalen, waardoor een succesvolle vacaturetekst ‘voor zich spreekt’.

Een sterk inhoudelijke vacature bevat alle informatie die een kandidaat nodig heeft om te beslissen of de vacature-inhoud voldoende interessant is om verder te lezen. Is dit het geval? Dan is de kans groter dat de kandidaat op de sollicitatieknop doorklikt. 

2. Vacature opstellen vanuit het perspectief van je kandidaat 

Kandidaten solliciteren op vacatures die hen datgene bieden waar ze naar op zoek zijn. Looninformatie is bijvoorbeeld een beslissende factor bij het al dan niet doorklikken op vacatures. En naast verloning zijn er ook intrinsieke drijfveren die ertoe leiden dat bepaalde kandidaten zich aangetrokken voelen tot je employer brand. Je triggert kandidaten bijvoorbeeld door de woorden die je gebruikt om je bedrijfswaarden concreet te maken. In je vacaturetekst is je woordkeuze namelijk bepalend om je kandidaat te laten zien wat het nu écht betekent om voor je bedrijf te werken.

Hoe begin je met het opstellen van een onderscheidende vacature? Dit doe je door je in de belevingswereld van je ideale candidate persona te plaatsen. Dan kijk je vanuit een heel andere blik naar jouw organisatie en kom je vaak tot verrassende inzichten. Je benadert je vertrouwde werkomgeving dan met een nieuwe, frisse blik.

De volgende vragen helpen jou hierbij: 

  • Welk imago heeft je bedrijf? 
  • Welke eerste indruk krijgt iemand van je employer brand?
  • Hoe omschrijft de ideale kandidaat de functie waarvoor je een vacaturetekst schrijft?      
  • Wil jouw ideale kandidaat creatieve oplossingen bedenken? Of eerder binnen een gestructureerde werkomgeving werken? 

3. Je vacature schrijven … en herschrijven

Zodra je de vacature geschreven hebt, is het tijd om te kijken of je de juiste woorden hebt gebruikt. Woordkeuze heeft namelijk een grote invloed op de kandidaatervaring. Heb je de woorden gebruikt die je collega’s ook zouden gebruiken? Brengen de woorden je kandidaten in de juiste werksfeer? 

Voelt je kandidaat zich persoonlijk aangesproken of voldoet de vacature toch niet aan de verwachtingen? Het zou dan jammer zijn als jouw ideale kandidaten niet doorklikken op je vacature, terwijl ze niet wél volledig matchen met het talentprofiel waar je naar op zoek bent. Daarom laat je elke vacature bij voorkeur nalezen door verschillende personen binnen het team waar je nieuwe medewerker aan de slag zal gaan.