Looninformatie in vacatures heeft een positieve impact op het online gedrag van werkzoekenden, zo blijkt uit onderzoek bij Indeed. En looninformatie bespreekbaar maken binnen je organisatie draagt bij tot meer wederzijds vertrouwen.
Met looninformatie schep je bepaalde verwachtingen
Door over loon te communiceren, schep je bepaalde verwachtingen bij medewerkers en potentiële kandidaten. Als je hier niet over communiceert, zoeken werkzoekenden naar andere bronnen waar ze deze informatie kunnen vinden. Daarom kan je beter de eerste stap zetten en over looninformatie communiceren; zo geef je een eerste, positieve indruk van je employer brand en werk je vanuit wederzijds vertrouwen. Met looninformatie laat je zien wat je als organisatie belangrijk vindt en wat je van kandidaten verwacht. Hierdoor vergroot je de kans op een perfecte match en bied je hen een positieve candidate experience.
75 procent van de respondenten eerder geneigd is om te solliciteren als het loonbereik in de vacature staat
- Brendan Sterne, vicepresident en algemeen manager voor werkzoekenden bij Indeed
Meer kwalitatieve conversies bij vermelding van looninformatie
"Looninformatie is een van de belangrijkste factoren bij het overwegen van een job", zegt Brendan Sterne, vicepresident en algemeen manager voor werkzoekenden bij Indeed. Uit een onderzoek bij Indeed blijkt dat 75 procent van de respondenten eerder geneigd is om te solliciteren als het loonbereik in de vacature staat. Omdat loontransparantie in vacatures tot betere conversies leidt, moedigt Indeed werkgevers aan om elke vacature te voorzien van volledige en nauwkeurige looninformatie.

Brendan Sterne, vicepresident en algemeen manager voor werkzoekenden bij Indeed
Belangrijke eerste stap richting gelijke verloning
"Werkzoekenden en werkgevers zitten op dezelfde lijn over loonsverwachtingen en loontransparantie helpt om ongelijkheden in de verloning weg te werken", zegt Sterne. Een transparant loonbeleid is daarom een belangrijke eerste stap in de richting van gelijke verloning en mythes over loontransparantie te doorbreken.
Bij Indeed geloven we dat deze transparantie nodig is om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en zijn we ervan overtuigd dat onze partners er ook zo over denken. Tot op vandaag is er bijvoorbeeld nog steeds sprake van een loonkloof. In Europa verdienen vrouwen bijvoorbeeld gemiddeld 14% minder dan hun mannelijke collega’s die hetzelfde werk uitvoeren.
Met een gelijkwaardig loon kunnen werkzoekenden en medewerkers beter voor zichzelf opkomen. En een transparant loonbeleid is hierbij een belangrijke stap naar DEI op de werkvloer.

Transparant loonbeleid bij Indeed
Sinds 2018 plaatst Indeed een loonbereik bij alle vacatures van haar eigen organisatie. En sinds 2022 helpen we ook andere werkgevers om transparant te communiceren over hun verloning. En er zal nog meer gebeuren om een volwaardig transparant loonbeleid te realiseren. In de toekomst zullen alle vacatures op Indeed bijvoorbeeld nauwkeurige looninformatie bevatten. Deze informatie heeft dan betrekking op het loon of op bepaalde extralegale voordelen. Momenteel werkt de Europese Unie aan een wetgeving waarbij werkgevers verplicht worden om de verloning in sollicitatieprocedures of -gesprekken mee te delen.
Looninformatie in elke vacature op Indeed
De meest aanbevolen aanpak is dat werkgevers zelf de looninformatie opnemen in vacatures. Als bedrijven deze verloning zelf publiceren, verschijnt namelijk de melding dat deze gegevens rechtstreeks van de werkgever afkomstig zijn.
"Indeed is gebaseerd op het vooropstellen van werkzoekenden. Ik ben ervan overtuigd dat deze evoluties werkzoekenden helpen om jobs te vinden die aansluiten bij hun loonsverwachtingen. En dit speelt ook in het voordeel van werkgevers.
- Brendan Sterne, vicepresident en algemeen manager voor werkzoekenden bij Indeed
Als werkgevers de looninformatie niet zelf verstrekken, zal Indeed zelf een inschatting maken van het loon voor elke vacature op basis van de data die beschikbaar zijn. Het geschatte loonbereik wordt hierbij onder andere berekend op basis van de functietitel, de locatie, de opleidingseisen en andere functiekenmerken die op Indeed en Glassdoor geplaatst werden. Tot nu toe werden deze cijfers nog niet opgenomen in de vacatures, maar dat zal wel gebeuren van zodra we ervan overtuigd zijn dat onze schatting nauwkeurig is.
Loontransparantie op maat van jouw bedrijf
Loontransparantie gaat over je strategie en hangt sterk samen met alle andere uitdagingen binnen rekrutering. Het is dus goed om te kijken hoe de looninformatie iedereen ten goede komt binnen je organisatie. Er bestaat namelijk geen universele oplossing voor elk bedrijf, omdat de barrières onderling te verschillend zijn. Een gespreksonderwerp als verloning is bijvoorbeeld niet met iedereen even makkelijk bespreekbaar. Daarom helpen bedrijfsleiders hun werknemers en kandidaat-sollicitanten door initiatieven te nemen die zorgen voor meer loontransparantie. Zo ligt de weg vrij naar een eerlijke en gelijke verloning voor iedereen.