Een employer branding strategie die echt werkt, begint met een sterk stappenplan. Zo bouw je aan een sterk werkgeversmerk waarmee je het juiste talent aantrekt en ook behoudt. Hoe voelt het voor je medewerkers om voor jouw bedrijf te werken en welke waarden en missie draag je met je organisatie uit naar de buitenwereld? In dit artikel ontdek je concrete tips die je helpen om je bedrijf beter te positioneren bij potentiële medewerkers, voor betere rekrutering en behoud van talent.
Waarom een employer branding strategie zo belangrijk is
Je employer brand draait om meer dan alleen werknemersvoordelen. Een sterk werkgeversmerk gaat verder dan klassieke extralegale voordelen en jaarlijkse teamactiviteiten, en ontstaat vanuit je bedrijfscultuur. Om medewerkers te blijven aantrekken en behouden in een krappe arbeidsmarkt, ben je altijd bewust bezig met je employer branding. Enkel dan kun je een volledig beeld schetsen van hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat.
Met een slimme strategie voor employer branding werk je gericht aan de manier waarop potentiële medewerkers naar je organisatie kijken. Je employer brand helpt je om je bedrijf te onderscheiden van de concurrentie, zodat je openstaande vacatures makkelijker kunt invullen en je wervingscampagnes kostenefficiënter worden. Je positionering tegenover nieuw talent maakt trouwens specifiek deel uit van je talent brand, dat een onderdeel is van je overkoepelende employer brand.
Betere employer branding in vier stappen
Een sterk werkgeversmerk ontwikkelen, vraagt tijd. Met een stappenplan betrek je elk team in je organisatie op het juiste moment in je employer branding en zorg je voor maximale authenticiteit in je employer branding tegenover klanten en potentiële medewerkers. Door je teams actief in te schakelen in je volledige branding traject, maak je hen bovendien tot echte brand ambassadors van je bedrijf. De vier stappen hieronder helpen je om een employer branding strategie uit te tekenen die langdurig effect heeft.
Stap 1: verzamel informatie bij je medewerkers om je employer brand te bepalen
Naast de bedrijfsmissie en -visie die je als leidinggevende opstelt, zijn ook de inzichten van je personeel cruciaal om een trefzekere en waarheidsgetrouwe werkgeversidentiteit te bepalen. Ga daarom na wat je medewerkers over je bedrijf te zeggen hebben. Dat kan zowel informeel, bijvoorbeeld tijdens een individuele evaluatie met ruimte voor feedback, als met een formele enquête of rondvraag (eventueel anoniem). Verwerk daarbij zowel de positieve als negatieve respons op een zo objectief mogelijke manier. Alle kritiek is waardevol om een duidelijker beeld te krijgen van de perceptie van je organisatie. Door de beoordelingen te filteren en te sorteren, krijg je een beter inzicht in wat belangrijk is voor je huidige medewerkers en kun je trends of patronen ontwaren in concrete bedrijfsvoordelen of uitdagingen die leven bij je personeel.
Uit de antwoorden van je medewerkers kun je vervolgens drie elementen destilleren, en combineren met je eigen missie en visie:
- Werkgeversidentiteit
- Onderdelen van je employer brand die relevant zijn voor je huidige en toekomstige medewerkers (ofwel je employee brand en je talent brand)
- Positionering van je employer brand tegenover de concurrentie
Stap 2: werk je employer brand uit op verschillende kanalen
Zodra jij je employer brand duidelijk hebt omschreven, is het tijd om je boodschap te verspreiden. Bepaal daarbij welke kanalen aandacht moeten krijgen, op basis van de beschikbare tijd van je HR-teams en de verwachte opbrengst van je investering. Gebruik je met je organisatie een bepaald kanaal nog niet actief voor rekrutering, terwijl het wel populair is bij de doelgroep waaruit je talent probeert te vissen? Bekijk dan of het relevant en zinvol kan zijn om het kanaal in kwestie toe te voegen aan het draaiboek van je online rekruteringsstrategie.
Voeg vervolgens je werkgeversmerk als terugkerend onderdeel toe aan de contentkalender van je marketingafdeling. Met een werkgelegenheidsgraad die recordhoogten bereikt, is het essentieel om voldoende aanwezig te zijn op de kanalen waar je talent vertoeft. De verschillende troeven die je in de stap hierboven hebt bepaald, speel je uit in de formaten die passen bij het kanaal waarop je publiceert. Denk bijvoorbeeld aan een videorondleiding of een aftermovie van je bedrijfsevenementen. De rode draad in zowel je tekst- als videocontent moet zijn om waardevolle inhoud te leveren die authentiek is, zonder je doelpubliek te vervelen. Zorg er dus voor dat je content altijd relevant is voor potentiële medewerkers.
Stap 3: meet de impact en stuur bij
Stuur je marketingafdeling aan om een gepast ritme voor contentpublicatie te vinden dat voor maximaal effect zorgt. Laat je specialisten analyseren welke kanalen en welke berichten voor betrokkenheid en (positieve) reacties zorgen in je doelgroep van mogelijke sollicitanten. Vervolgens kun je aan de slag om nog meer in te zetten op de aspecten van je employer branding die veel weerklank vinden bij je potentiële medewerkers. De populariteit van blogs tegenover video’s kan bijvoorbeeld sterk afhangen van het soort profielen dat je wilt aantrekken met je publicaties. Houd in je strategie voor analyse en bijsturing altijd in het achterhoofd dat het beste employer brand aansluit bij wat je huidige en potentiële medewerkers al over je organisatie zeggen. Het is dus efficiënter om een sterk punt - iets waar je met je organisatie al om bekend staat, bijvoorbeeld een flexibel thuiswerkbeleid - onder de aandacht te brengen, dan om een nieuw werkgeversvoordeel in de markt te zetten.
Stap 4: betrek je medewerkers
Betrek je medewerkers en laat hen mee het verhaal van je employer brand vertellen. Iedereen in je organisatie draagt namelijk bij aan de positionering van je werkgeversmerk. Je zorgt er dus maar beter voor dat de waarden die je wilt uitdragen, aansluiten bij waar je als organisatie ook in de praktijk voor staat. Nodig je medewerkers uit om online inhoud te delen op de kanalen waarop ze actief zijn, op een manier die aansluit bij hun functie en persoonlijkheid. Een sterk werkgeversmerk dat wordt ondersteund door de verhalen die je eigen personeel vertelt, zorgt ervoor dat je een streepje voor hebt bij het talent dat je wilt binnenhalen.