Volgens Svenja Gudell (Chief Economist bij Indeed) en Donal McMahon (Vice President of Data Science bij Indeed) zal GenAI niet tot een verlies van jobs leiden, maar kan de technologie juist de productiviteit van medewerkers verbeteren. Hier lees je hoe je zorgen over werkzekerheid kunt wegnemen en je medewerkers kunt klaarstomen voor succes in het tijdperk van GenAI.
Belangrijkste inzichten:
- Uit onderzoek blijkt dat werkgevers eerder bereid zijn GenAI te gebruiken dan werknemers, die nog altijd bang zijn voor hoe de technologie hun functie zal beïnvloeden.
- Gudell en McMahon vergelijken de huidige ontwikkeling van GenAI met de invloed van automatisering op manuele arbeid en bespreken hoe nieuwe technologie kenniswerkers kan helpen in plaats van bedreigen.
- Leidinggevenden zouden GenAI-experimenten moeten omarmen en hun medewerkers moeten uitleggen hoe ze GenAI kunnen gebruiken om toegevoegde waarde te creëren voor hun functie. Ook andere strategieën kunnen helpen om de angst voor AI weg te nemen.
De snelle ontwikkelingen in generatieve AI vertegenwoordigen ''de grootste technologische verschuiving" voor kenniswerkers in de recente geschiedenis en velen zijn gaan vrezen voor hun job, aldus Chief Economist Svenja Gudell. Nu GenAI al een jaar in organisaties wordt gebruikt, rijst de vraag: maken kenniswerkers zich nog terecht zorgen?
Recente rapporten van de economische onderzoekstak van Indeed, Hiring Lab, geven aan dat GenAI weliswaar de manier waarop we werken drastisch zal veranderen, maar dat de technologie geen jobs kan overnemen. Deze rapporten hebben weliswaar betrekking op de Amerikaanse markt, maar ook in België geven deskundigen aan dat er geen reden tot bezorgdheid is.
Tegelijkertijd bleek uit een onderzoek van het HR-softwarebedrijf Workday dat er sprake is van een 'AI-vertrouwenskloof' tussen werkgevers en werknemers: 62% van de leidinggevenden is er klaar voor om AI te omarmen, vergeleken met 52% van de werknemers. Een op de vier werknemers twijfelt eraan of hun organisatie bij de implementatie van AI het belang van de werknemers boven dat van de organisatie zelf zal stellen.
Hoe kunnen werkgevers de angst voor AI wegnemen?
In een interview met Indeed Inspiration deden Svenja Gudell (Chief Economist bij Indeed) en Donal McMahon (Vice President of Data Science bij Indeed) enkele voorspellingen over de impact van GenAI op de arbeidsmarkt, waarbij ze zich onder andere baseerden op de ontwikkelingen van AI in het afgelopen decennium. Aan de hand van hun inzichten kun je je werknemers niet alleen beter laten presteren, maar zelfs laten groeien.
In welke opzichten verschilt GenAI van andere vormen van AI?
Svenja Gudell: We werken nu al enkele tientallen jaren met AI. Zo zijn de film- en muzieksuggesties van populaire streamingplatformen gebaseerd op AI-algoritmen. Maar generatieve AI is, zoals de naam al aangeeft, een onderdeel van AI dat zélf content maakt. Wat nieuw is, is het vermogen om zeer overtuigende teksten, foto's en klanken te produceren.
Donal McMahon: Dat is de fundamentele verandering door GenAI: er is nu een dialoog waarbij de AI leert om steeds betere resultaten te genereren. AI toont daarmee dat het ons beter begrijpt dan traditionele AI dat doet.
Beïnvloedt GenAI de arbeidsmarkt op andere manieren dan traditionele AI in het verleden heeft gedaan?
Gudell: Als je kijkt naar de opkomst van automatisering, zie je dat arbeidsintensieve jobs het meest zijn beïnvloed. Automatisering en AI hebben kenniswerkers veel minder beïnvloed.
Maar nu is de situatie omgekeerd: de jobs die het minst zijn beïnvloed door automatisering zijn de jobs die waarschijnlijk het meest zullen worden geraakt door GenAI. Als je in marketing, HR of softwareontwikkeling werkt, krijg je er ongetwijfeld mee te maken, terwijl vrachtwagenchauffeurs, verpleegkundigen of andere rollen waarin werknemers meer persoonlijke contacten hebben, er amper iets van zullen merken.
McMahon: De hoeveelheid kenniswerkers neemt toe door de bredere beschikbaarheid van AI-tools. Dat kan beangstigend zijn voor werkzoekenden, maar generatieve AI creëert ook jobs in domeinen zoals softwareontwikkeling en -engineering. De technologie biedt nieuwe kansen aan mensen die voorheen geen toegang hadden tot opleidingen en krachtige tools die je daardoor leert gebruiken.
Gaat GenAI jobs overbodig maken die vroeger nog als 'veilig' werden beschouwd?
McMahon: Ik denk niet dat er ooit ook maar één job echt veilig is geweest. Neem de industriële revolutie of de opkomst van het internet. Industrieën en jobs veranderen altijd, maar de snelheid van die verandering is nu groter dan ooit. GenAI is een tool die ons in staat stelt méér te bereiken, individueel en als samenleving. Maar menselijke creativiteit is nog steeds nodig, net als het vermogen om elkaar te begrijpen, vertrouwensrelaties op te bouwen en betere besluiten te nemen. Het is geen verschraling, maar juist een verrijking.
Gudell: Als we er doemscenario's over AI op nahouden, komt dat omdat we denken aan hoe automatisering handenarbeid heeft beïnvloed. Als je werk repetitieve, handmatige processen omvatte, betekende dit dat je je job waarschijnlijk zou verliezen door automatisering, en daar kon je dan weinig aan doen. Met GenAI is het anders, denk ik, aangezien dat meer betrekking heeft op specifieke vaardigheden in plaats van op de hele job.
We hebben dit concept uitgediept in het onderzoek van Hiring Lab over GenAI op het werk (Engelstalig). Op basis van onze database van 55 miljoen vacatures en onze taxonomie van meer dan 2600 vaardigheden hebben we het gevaar voor verschillende functies bepaald op basis van hoe goed GenAI is in de voornaamste vaardigheden die voor die functies worden gevraagd.
Wat we ontdekten, was dat GenAI in het beste geval redelijk presteert bij de meeste taken, maar vooralsnog meer taken slecht doet dan goed. De technologie zal dus veel jobs in meer of mindere mate beïnvloeden, maar in het overgrote deel van de gevallen zullen hele jobs geen gevaar lopen. Sterker nog, we ontdekten dat GenAI in slechts 20% van de gevallen het merendeel van de voor een functie gevraagde taken kon uitvoeren.
In plaats van machteloos toe te kijken hoe nieuwe technologie op het werk wordt geïntroduceerd, kun je de technologie ook gebruiken om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en productiever en aantrekkelijker te worden voor werkgevers. GenAI heeft een impact, met hopelijk ook positieve aspecten die kunnen helpen. En werkgevers zouden hun teams hierin moeten ondersteunen.
Kijk eens in jullie kristallen bol. Kunnen jullie aangeven hoe de arbeidsmarkt en aanwervingen er over vijf tot tien jaar zullen uitzien, zodra GenAI gemeengoed is geworden?
McMahon: Als we naar de patronen kijken die in alle data van Indeed zichtbaar zijn, denk ik dat we sneller zullen kunnen aanwerven met GenAI. Als Indeed kandidaten met vacatures matcht, wordt er AI gebruikt om werkzoekenden en werkgevers beter te begrijpen en sneller dan ooit betere vacaturematches aan te bieden.
Voor een betere vacaturematch kijk je niet alleen naar het cv, dat geen accuraat beeld geeft van de vaardigheden, ervaring en waarde die iemand kan toevoegen aan een functie. Evenzo beschrijft de functieomschrijving niet goed wat iemand zou moeten kunnen om een functie goed uit te voeren. Zodra AI in staat is om betere matches aan te bieden op basis van capaciteiten, en alle relevante vaardigheden kan laten meewegen, worden cv's wellicht overbodig.
Gudell: Meer dan AI of automatisering in het verleden heeft gedaan, kan GenAI ons dwingen na te denken over hoe we werken en hoe we ons personeelsbestand dynamischer kunnen maken. We moeten leren om deze tools effectief in onze dagelijkse werkzaamheden te integreren, en GenAI kan ons zelfs helpen om te achterhalen hoe.
Maar mogelijk zijn we wat te optimistisch over hoe snel we de impact van GenAI zullen merken. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar ik verwacht dat we in de komende 30 jaar grote sprongen zullen zien in wat GenAI en AI kunnen doen.
Is er iets wat werkgevers en HR-professionals moeten doen om zich voor te bereiden op de verwachte groei van GenAI-technologieën?
Gudell: Ik denk niet dat GenAI jobs compleet zal overnemen, maar mensen die weten hoe ze er gebruik van moeten maken, zullen jobs afpakken van mensen die dat niet weten. Het is dus belangrijk voor werkgevers om hun medewerkers bij te scholen in het gebruik van GenAI.
Aangezien de technologie nog nieuw is, raad ik iedereen aan om te gaan experimenteren, zowel individueel als op grotere schaal. Dat hoeft niet in een formele context, maar enkele regels zijn wel noodzakelijk. GenAI in de huidige vorm is nog redelijk duur, dus voel je niet gedwongen de nieuwste tools te gebruiken. Probeer te bepalen wat goed werkt in je huidige workflow.
McMahon: Leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven: op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en een gunstig beeld schetsen van de impact die GenAI op werknemers kan hebben, zodat ook zij openstaan voor de technologie.
Voor elk bedrijf geldt dat identificatie en retentie van transformationele werknemers essentieel is. Managers moeten gesprekken voeren met hun medewerkers over hoe ze deze technologie kunnen gebruiken om in hun functie toegevoegde waarde te creëren. Door zulke gesprekken ontstaat er vertrouwen en wederzijds begrip over de implementatie van AI in de organisatie.
Belangrijker nog: als je AI gaat gebruiken, verlies dan nooit de unieke menselijke waarde uit het oog die jij en je werknemers kunnen bijdragen, vooral binnen HR.
Gudell: Uiteindelijk draait GenAI om de mens. De technologie werkt niet zelfstandig, aangezien mensen haar informatie moeten voeden. Menselijke inbreng blijft cruciaal.