Door Allison McLellan

"Met loontransparantie ligt alles open op tafel", zegt Maggie Hulce, Executive Vice President en General Manager for Enterprise bij Indeed. "Het gaat erom dat een werkzoekende en werkgever meteen duidelijke verwachtingen hebben over het loon. Zo kan iedereen sneller een geschikte match vinden. Loontransparantie kan zelfs helpen om loonkloven te dichten die nog altijd bestaan op basis van geslacht, etniciteit en andere factoren."

De loonvereisten kunnen verschillen en dit roept bij werkgevers vaak nieuwe vragen op over loontransparantie. Welke informatie mag je bijvoorbeeld over het loon meedelen? En onder welke voorwaarden? Gelukkig kun je deze looninformatie ook tijdens het recruitmentproces delen met je topkandidaten. Zo houd je je aan de vereisten en heb je meer kans om de meest geschikte medewerkers te vinden.

Transparantie helpt om geschikte medewerkers te vinden

In een Glassdoor-enquête werd aan werkenden en werkzoekenden gevraagd wat ze belangrijk vinden. 81% benadrukte het belang van een eerlijk en rechtvaardig loon. Als lonen algemeen bekend zijn, kunnen ze makkelijker voor iedereen gelijkgetrokken worden. Als je je inzet voor loontransparantie, laat je dus zien dat je gelijke lonen belangrijk vindt. Bij Indeed doorprikken we de belangrijkste mythes over loontransparantie en verbeteren we hierdoor het rekruteringsproces. 

Hierdoor worden je vacatures aantrekkelijker. 58% van de medewerkers (en 70% van de medewerkers uit Generatie Z) zou overstappen naar een andere job met meer loontransparantie. Daarbij zou 75% van de werkzoekenden sneller op een vacature solliciteren als de loonschaal wordt vermeld. 67% van de werkzoekenden vindt dat looninformatie het belangrijkste onderdeel is van een vacaturetekst. Onderzoek wijst uit dat het vermelden van de verloning doorslaggevend is tijdens het rekruteringsproces, waardoor loontransparantie straks in elke vacature verschijnt

Hoe werkgevers loontransparantie kunnen omarmen

Je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden om het rekruteringsproces te stroomlijnen en om van loontransparantie een prioriteit te maken:

  • Neem meteen actie. Zet de loonschaal zo snel mogelijk in bestaande vacatures. Dan ben je voorbereid als het een juridische vereiste wordt. 
  • Houd je bij het opstellen van vacatures aan de vereisten voor loontransparantie. Er bestaan wetten die werkgevers verplichten om looninformatie te vermelden. Als je nieuwe vacatures plaatst via de vacaturefunnel van Indeed, verplicht Indeed je dit ook, tenzij je kunt aantonen dat de wet niet op een vacature van toepassing is. Zo ben je er zeker van dat je sollicitanten kunt ontvangen voor je vacatures.
  • Geef nauwkeurige en nuttige informatie. Zo weten gekwalificeerde sollicitanten op welk loon ze recht hebben. 
  • Bied een marktconform loon aan. Met Recruitmentinzichten kun je zien wat andere werkgevers op Indeed aanbieden. Zoek gewoon op de gewenste vacaturetitel en de locatie om het gemiddelde loon voor vergelijkbare functies te bekijken.

Samen kunnen we de loonkloof dichten

"We horen heel vaak van werkzoekenden dat ze meer inzicht willen in de loonschalen van [vacatures]", aldus Priscilla Koranteng, Chief People Officer bij Indeed.

Met deze strategieën kan je organisatie van loontransparantie een prioriteit maken. En zo kun je weer meer talent aantrekken ondanks de vele huidige uitdagingen. Wil je meer informatie over onze aanpak voor loontransparantie en -schattingen? Ga dan naar de Startpagina voor werkgevers van Indeed.