Met een Employer Value Proposition of EVP maak je meteen duidelijk wat jouw organisatie te bieden heeft en waar je bedrijf voor staat. In een krappe arbeidsmarkt waar talent het voor het zeggen heeft, vormt een uitgekiende waardepropositie dan ook een concurrentievoordeel. In dit artikel vind je tips over hoe je het verschil maakt met een onderscheidende EVP.

Wat is een EVP?

Een Employee Value Proposition beschrijft de unieke voordelen en mogelijkheden van je bedrijf tegenover alle stakeholders. Je EVP biedt met andere woorden een antwoord op de vraag waarom iemand voor jouw organisatie zou willen werken, en niet voor je concurrenten. Een EVP is een belangrijk element van je overkoepelende strategie voor talent management en omvat een belofte die je wilt waarmaken, waarbij alle medewerkers weten wat ze kunnen verwachten. Een sterke EVP helpt je bij het aantrekken en behouden van talent en draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur. Je ontwikkelt en communiceert je EVP op een manier die aanslaat bij je personeel en houdt rekening met de visie, missie, waarden en strategie van je organisatie. Zo groei je uit tot een Employer of Choice of meest aantrekkelijke werkgever.

Verschil tussen EVP en employer brand

Je EVP mag dan wel verwant zijn met je employer brand, toch zijn er belangrijke verschillen tussen beide.

De EVP is de belofte die je als werkgever aan huidige en toekomstige medewerkers doet. Je bepaalt de EVP helemaal zelf en je houdt er dan ook makkelijk controle over. Je employer brand is op zijn beurt de perceptie van je bedrijf die bij je doelpubliek leeft. Met andere woorden: je EVP is een strategisch instrument dat je bedrijfsreputatie en employer brand tegenover de buitenwereld mee bepaalt. Met een EVP bepaal je de communicatie die je met je organisatie uitstuurt over je werkgeversmerk. Zo komen toekomstige personeelsleden te weten wat je visie op werknemerschap is, draag je actief bij aan je employer brand en zorg je voor meer employee engagement. Tegenover de buitenwereld heeft je EVP een aanvullende rol. Wil je bijvoorbeeld duurzaam ondernemerschap in de kijker zetten in je employer brand? Dan kun je zelfontwikkeling en werkbaar werk extra belichten in je EVP. Meer tips voor een beter werkgeversmerk? Ontdek onze 5 extra tips om je employer branding naar een hoger niveau te tillen.

Hoe ziet een EVP er in de praktijk uit?

Volgens onderzoeks- en adviesbureau Gartner zijn er 5 sleutelonderdelen die terugkomen in elke sterke EVP:

 • Compensatie
  De financiële vergoeding en andere voordelen die je medewerkers krijgen in ruil voor hun inzet, waaronder loon, bonussen en extralegale voordelen.
 • Balans tussen werk en privé
  Verlofdagen en mogelijkheden tot glijdende werkuren en thuiswerk.
 • Stabiliteit
  Werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden, waaronder promotie en opleidingen.
 • Locatie
  Zowel de concrete bedrijfslocatie als de werkomgeving in bredere zin vallen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning via technologie, werkorganisatie en mogelijkheden tot zelfsturing.
 • Respect
  Onderlinge relaties tussen teamleden en leiders in de organisatie, algemene bedrijfscultuur en de missie en visie van je bedrijf.

Voordelen van een sterke EVP

Een sterke waardepropositie tegenover je medewerkers heeft heel wat concrete voordelen. Een EVP brengt de identiteit en cultuur van je organisatie helder over op huidige en toekomstige medewerkers, versterkt je employer brand en zorgt voor een vereenvoudigde aanwerving van personeel. Zo toont onderzoek uit de VS bijvoorbeeld aan dat organisaties die de beloftes in hun EVP kunnen waarmaken tot wel 30% meer talent kunnen aantrekken dan bedrijven die dat niet doen. Dit inzicht is bijzonder waardevol in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt. Ben je in de ‘war for talent’ op zoek naar specifieke profielen, dan heb je met een doordachte EVP meteen een extra troefkaart in handen om de meest geschikte kandidaat-sollicitanten over de streep te trekken.

Je EVP uitwerken in 4 stappen

Ongeacht de grootte van je organisatie of de werknemersprofielen waar je naar op zoek bent: een EVP is altijd een goed idee. Hieronder vind je 4 stappen om de best mogelijke EVP voor jouw organisatie te ontwikkelen.

1: Onderzoek wat je potentiële en huidige medewerkers motiveert

Vraag je huidig personeel in verschillende teams naar hun ervaringen en naar wat hen drijft. Zo hou je de vinger aan de pols en ben je op de hoogte van eventuele veranderingen in het verwachtingspatroon van bepaalde profielen. Je huidige medewerkers kunnen ook aangeven wat volgens hen de sterktes zijn van je organisatie op het gebied van welzijn op het werk en bedrijfscultuur.

2: Identificeer de unieke cultuur en voordelen van je bedrijf

Een sterk EVP is gebaseerd op waarden die écht leven in je organisatie. Geven je medewerkers bijvoorbeeld aan dat ze de horizontale organisatiestructuur in je bedrijf fijn vinden, ook als dat hen voor grote verantwoordelijkheden stelt? Neem dat dan zeker zo oprecht mogelijk mee in je EVP. Met authenticiteit kom je een heel eind. Heb je met je HR-team eerder al een welzijnsprogramma opgebouwd en uitgeschreven? Dan kun je ook dat gebruiken als een basiscomponent van je EVP.

3: Ontwikkel en communiceer de boodschap van je EVP

Schrijf je EVP op basis van de belangrijkste onderdelen die je bedrijf uniek maken om voor te werken.

Gebruik storytelling en visuals om die boodschap vervolgens aantrekkelijker te maken. Zorg ervoor dat de EVP is afgestemd op de algemene merk- en marketingboodschap van je bedrijf en toets de propositie af bij je huidige medewerkers om ervoor te zorgen dat iedereen voorstander is.

4: Evalueer en actualiseer je EVP voortdurend

Een Employee Value Proposition vraagt om regelmatige updates. Verandert de tijdgeest of geven je medewerkers aan dat je bedrijf groeit met nieuwe voordelen die je organisatie uniek maken? Neem die veranderingen dan mee in een bijgewerkte versie van je EVP. Zo zorg je ervoor dat je EVP een relevant en effectief wapen blijft en dat het je employer brand verder helpt groeien.