Van het belang van welzijn op het werk tot de impact van AI: gebruik deze lessen om jouw aanwervings- en talentstrategieën voor 2024 vorm te geven.

Belangrijkste inzichten:

  • Je goed voelen op je werk, daar heeft iedereen baat bij. Tevreden medewerkers zorgen voor minder verloop, meer winst en zelfs betere beursprestaties.
  • Managers moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers het gevoel krijgen dat ze baat hebben bij de AI-revolutie, niet dat ze daar het slachtoffer van zijn.
  • Medewerkers, vooral uit generatie Z, blijven veel waarde hechten aan een goede werk-privébalans. Leidinggevenden moeten transparanter zijn dan ooit, te beginnen bij het loon.
  • Bewustwording van bias binnen AI - en bij onszelf - is een continu proces. Een verantwoord gebruik van AI en eerlijke selectiekansen zijn doorslaggevend om inclusieve teams samen te stellen.
  • Indeed voorspelt dat 2024 het jaar zal zijn van het afstemmen van datgene wat medewerkers willen en datgene wat werkgevers bereid zijn te bieden. 

We hebben enkele topexperten bij Indeed gevraagd wat talentmanagers moeten weten om succesvol te zijn in 2024; en dit hadden ze te vertellen over onderwerpen zoals welzijn op het werk, AI en de verwachtingen van medewerkers. Ook gaan we dieper in op de vijf belangrijkste onderwerpen, aan de hand van onze beste verhalen van het afgelopen jaar.

1. Welzijn op het werk

Succesvolle medewerkers leiden tot succesvolle bedrijven, en niet andersom. Managers van de meest tevreden teams zijn vriendelijk, empathisch en niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. 

"Uit onderzoek naar welzijn op het werk in België blijkt dat 72% van de werknemers zich regelmatig tot vaak mentaal uitgeput voelt na een werkdag. Bedrijven moeten zich richten op de middelen die ze al hebben, namelijk: tijd en medewerkers. Upskilling, investeren in managers en medewerkers helpen om hun sterke punten te ontdekken, zijn belangrijker dan traditionele extraatjes. Voelen jouw medewerkers zich gewaardeerd? Leren ze nieuwe dingen? Halen ze nieuwe energie uit hun werk? Een tevreden team zorgt voor meer welzijn."

— Janeane Tolomeo, Corporate Marketing Director bij Indeed en medeoprichter van het Work Wellbeing Initiative en de Work Wellbeing Score

Belangrijkste lessen uit welzijn op het werk 

Het ga je goed: zes experten over hoe je welzijn kunt verbeteren

Wij hebben zes welzijnsexperten gevraagd hoe leidinggevenden een betere werkplek kunnen creëren. Enkele onderwerpen waren: wees vriendelijk, wees optimistisch en doe wat goed is voor een ander. Een van de experts zei: "Als ik in een kamer vol met CEO's sta, vertel ik hen dat het hun allerbelangrijkste morele verplichting is om een gezond, vrolijk persoon op het werk te zijn, en geen eikel."

2. AI en de toekomst van werk

AI en de globalisering van de werkplek zullen aanwervingen blijvend veranderen. Leidinggevenden versterken hun teams en competitiviteit als ze investeren in opleidingen om aanwezig talent bij te scholen en hen te leren om verantwoord om te gaan met AI-tools. 

"We weten dat alle jobs uiteindelijk op de een of andere manier zullen worden beïnvloed door AI. Hoewel AI nu al een handige partner blijkt te zijn om op een efficiëntere wijze je werk te doen, weten we ook dat het zwakke plekken heeft. AI is geen vervanging van mensen. Er zullen altijd mensen nodig zijn om technologie te beheren, problemen op te lossen, inschattingen te maken en toezicht te houden over programma's en hun vooruitgang. Bedrijven die concurrentieel willen blijven, moeten hun medewerkers upskillen en hen bewust maken van hun belangrijke rol in het proces."

— Ryan Batty, Vice President of Employer Marketing bij Indeed

Belangrijkste lessen uit de toekomst van werk

Aanwerven menselijker maken in het tijdperk van AI

Op het meest recente Indeed FutureWorks-evenement sprak CEO Chris Hyams over het groeiende enthousiasme en de groeiende zorgen omtrent kunstmatige intelligentie. Hij legde uit hoe Indeed AI inzet bij rekrutering en introduceerde nieuwe AI-gestuurde producten. Wat nog het belangrijkste was: Hyams beloofde plechtig dat de mens centraal zou blijven staan. "We proberen geen rekruteringsrobot te maken om mensen te vervangen," zei Hyams. "We proberen, net als Tony Stark, om een soort Iron Man-pak te maken voor rekruteerders waarmee ze kunnen vliegen en lasers kunnen afvuren." 

Hoe kun je AI-tools in HR verantwoord gebruiken?

Cv's screenen, kandidaten beoordelen, vacatureteksten schrijven en medewerkers betrekken bij rekrutering: AI is al geïntegreerd in tal van HR-functies. Deze hulpmiddelen zijn echter niet perfect; en zonder de juiste aandacht bestaat het risico dat AI bias bij rekrutering in stand houdt en zelfs versterkt. Bij Indeed helpen we je om AI verantwoord te gebruiken

3. Beter werk voor een beter leven

Vandaag is een goede werk-privébalans vaak het meest doorslaggevend bij medewerkers en werkzoekenden. Dit begint bij loontransparantie in vacatures en blijft ook belangrijk nadat kandidaten zijn aangeworven.

"De behoefte aan de juiste werk-privébalans is reëel en blijvend. Gen Z eist dat. Zij verwachten transparantie rondom loon, vrije dagen, prestaties en andere aspecten van hoe een bedrijf te werk gaat. Oudere leidinggevenden die dat soort transparantie niet hadden, zien dit mogelijk als verwend gedrag, maar zij moeten hierin worden onderwezen, want de nieuwe generatie is simpelweg slimmer als het om hun welzijn gaat." 

— Lori Aiken, Vice President of Global Talent Management bij Indeed

Belangrijkste lessen uit beter werk

Waarom gaten in een cv geen belemmering zijn

Bij gaten in cv’s gingen er vroeger alarmbelletjes af: "Waarom heb je in die jaren precies niet gewerkt?" Miljoenen mensen hebben deze hiaten echter in hun professionele carrière opgebouwd, omdat ze bijvoorbeeld voor jonge kinderen of een ouder familielid moesten zorgen; en bijgevolg vormen ze een enorme bron aan onbenut of ondergewaardeerd talent

Hoe trek je deze 'verborgen medewerkers' aan? En hoe maak je hen zichtbaar tijdens je rekruteringsproces? We helpen je op weg. 

Onderzoek in België naar de toekomst van compensatie

Loontransparantie is goed voor zowel werkzoekenden als werkgevers. In ons recente onderzoek zei 38% van de HR-managers dat de invoering van loontransparantie binnen hun organisatie positief onthaald werd door alle personeelsleden. 69% van de HR-beslissers stelt ook effectief vast dat loontransparantie een positieve impact heeft op het aantrekken en werven van talent.  

Hoe help jij jouw bedrijf naar meer loontransparantie? 

Daarvoor hebben we een uitgebreide gids samengesteld met verrassende resultaten, conclusies en praktische voorbeelden. We ontkrachten vaak voorkomende mythes, zoals: 'loontransparantie betekent dat werkgevers een stukje macht opgeven'. 

Het loon vermelden in vacatures helpt jouw kandidaten namelijk om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, zodat ze geen functies bekijken die eigenlijk niet goed bij hen passen. En als dat dan betekent dat ze niet solliciteren? "Dat is juist goed," zegt Indeed-CEO Chris Hyams.

AI en diversiteit, gelijkheid, inclusie en samenhorigheid

Het begrijpen en beperken van onze eigen vooroordelen en bestaande bias in technologieën, is van essentieel belang om een diverse en inclusieve werkplek te creëren.

"Bij Indeed blijven we ons meer en meer richten op AI in 2024 vanwege het snijpunt met diversiteit, gelijkheid en inclusie. Kunstmatige intelligente (AI) is gebaseerd op gegevens en deze zijn niet kunstmatig. Ze komen van mensen, en elk mens - zelfs ik die hier nu mee bezig ben - is bevooroordeeld. Indeed publiceerde vorig jaar al zijn eerste set AI-principes. We richten ons op een eerlijk gebruik van algoritmen en zullen een divers team opzetten dat werkzoekenden vertegenwoordigt en zich op dit belangrijke onderwerp gaat richten."

— Misty Gaither, Vice President of Diversity, Equity, Inclusion and Belonging bij Indeed

"Ik geloof sterk in voorzichtig optimisme zonder de reële risico's van AI te negeren. Zo kunnen we deze technologie op dit belangrijke moment in de geschiedenis optimaal benutten en kunnen we een rechtvaardigere toekomst bouwen met AI."

— Trey Causey, Head of Responsible AI bij Indeed 

Belangrijkste lessen uit DEIB+ 

DEIB+: Wat betekent het en waarom is het belangrijk?

DEIB+ staat voor ‘diversiteit, gelijkheid (equity), inclusie en samenhorigheid (belonging)’. Het plussymbool representeert het streven van Indeed om flexibel en ruimdenkend te blijven. Uit DEIB-onderzoek bij Indeed blijkt dat 52% van de werkzoekenden in België het heel of uitermate belangrijk vindt om voor een bedrijf te werken dat diversiteit en inclusie hoog in het vaandel draagt. 

Wat kun jij doen? 

  • Verzamel vervolgens gegevens over jouw sourcingstrategie. Waar source jij je talent? Hoe zit het met de promotiekansen als je kijkt naar geslacht, ras, leeftijd of andere demografische gegevens? 
  • Identificeer de belangrijkste stappen om jouw teams nog inclusiever te maken. 


De grote kloof

Werkgevers kunnen werkzoekenden en medewerkers niet alles geven wat ze willen. Maar managers moeten wel weten waar de kloof zit en proberen om die te verkleinen of te dichten om toptalent aan te trekken en te behouden.

"Er is altijd een spanningsveld tussen wat werkzoekenden en medewerkers willen en wat werkgevers bereid zijn om te bieden. In de nasleep van de Grote Ontslaggolf (Great Resignation) in 2021 en het feit dat steeds meer medewerkers geacht worden om weer naar kantoor te komen, zien we een nieuwe trend ontstaan die we 'De grote kloof’ noemen. Werkgevers moeten deze trend in 2024 goed in de gaten houden en we zullen deze trend nauwgezet volgen. Bedrijven die deze kloof weten te overbruggen, hebben veel kans om de strijd om talent te winnen."

– James A. Martin, Editor-in-Chief van Indeed Inspiration

Aanbevelingen om ‘De grote kloof’ te overbruggen

Ghosting in rekrutering aanpakken

Ghosting in rekrutering komt vaker voor dan je denkt. Denk aan kandidaten die zonder enige aankondiging ineens van de aardbodem lijken te verdwijnen. Maar ook aan werkgevers die plotsklaps niets meer van zich laten horen. In dit artikel delen we inzichten, strategische beslissingen en concrete acties zodat jij snel en doeltreffend korte metten kunt maken met ghosting.

Hybride werken als oplossing

De duidelijke winnaar in de strijd om medewerkers terug naar kantoor te krijgen is hybride werken. Hybride werken stimuleert welzijn op het werk en productiviteit. Het is ook een krachtige tool om talent aan te werven binnen een krappe arbeidsmarkt. 

"De meest succesvolle organisaties van vandaag omarmen flexibiliteit," zegt Priscilla Koranteng, Chief People Officer bij Indeed. "Ze proberen niet alleen om medewerkers terug naar kantoor te krijgen, maar bieden hen ook een plek aan waar ze naar terug willen keren." Volgens experten werkt dat het beste door het kantoor geschikt te maken voor verschillende werkstijlen, met de nadruk op gelijkheid, inclusiviteit en samenhorigheid. Een ideale werkomgeving is een plek waar mensen betekenisvolle contacten kunnen leggen.